Rekord gyorsan véget ért a parlament rendkívüli ülése

D  AS20160720011
2016.07.20. 09:48
El sem kezdődhetett a vita a parlamentben a Városligetről szóló törvény visszavonásáról, határozatképtelenség miatt ugyanis berekesztette az ülést a levezető elnök.

A rendkívüli ülést Szabó Tímea, a PM társelnöke, független országgyűlési képviselő kezdeményezte és azt MSZP-s, jobbikos, LMP-s és független képviselők is támogatták. Az ellenzéknek azonban nem lehetett sok illúziója, miután Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője közölte: a Fidesz nem vesz részt ebben az ellenzéki cirkuszban.

A Fidesz-KDNP-sek nem is vettek részt az ülésen, Kósa Lajos és Harrach Péter frakcióvezetők mellett csupán a fideszes Halász Jánost lehetett felfedezni a parlamenti patkóban a kormánypártiak közül (illetve természetesen a felszólalásra reagáló kormánytagokat).

Amikor Latorcai János levezető elnök szavazásra bocsátott a napirendet, az csupán 36 igen és 7 nem szavazatot kapott. A határozatkepésséghez márpedig az országgyűlési képviselők több mint felének jelenlétére van szükség. Így Latorcai berekesztette az ülést.

Ezt megelőzően napirend előtt azért felszólalhattak a frakcióvezetők, képviselők. A Ligetről ezt mondták:

  • Az LMP-s Sallai R Benedek "fanyűvőnek" nevezte a kormány magatartását, amely nem tiszteli a zöldfelületeket.
  • Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes szerint a jelenlegi rombolás is közveszélyes, "össze-vissza hull az azbeszt". Ráadásul a fideszesek "a kopasz-kormány uralkodóinak tekintik magukat".
  • A KDNP-s Harrach Péter szerint a Liget egyes részei jelenleg egy "gigantikus romkocsmához" hasonlítanak, ezért rendbe kell tenni a területet.
  •  Rétvári Bence államtitkár szerint  a Liget-ügy már nem a Ligetről és nem a fákról szól, hanem politikai mezőbe került, ezzel próbálnak egyesek politikai ismertséget szerezni, vagy visszakerülni a politika fő sodrába.

A Jobbik maffiakormányozott

A képviselők a Liget-ügy mellett a saját témáikkal is előjöttek. A legerősebb kijelentéseket a jobbikos Szilágyi György tette, aki a belvárosi ügyekkel és Portik Tamás állításaival kapcsolatban támadta Rogán Antal minisztert, egykori belvárosi polgármestert.

A jobbikos képviselő szerint arról is beszélhettek volna, hogy Magyarországnak "maffiakormánya van-e vagy sem", és arról is szót ejthettek volna, hogy a kormány egyik minisztere valóban kapott-e 10 millió forintot Portik Tamástól vagy sem. Szerinte "belvárosi maffiahálózat" alakult ki a szicíliai Cosa Nostra mintájára, és ezt már "Roga Nostrá"-nak is lehet nevezni.

 Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint a korábban a titkosszolgálatokat irányító Laborc Sándor leült egyeztetni egy bűnözővel, aki arra tett ajánlatot, hogy hajlandó fideszes politikusokat lejáratni. Arra kérte az ellenzéki képviselőt, hogy ne idézze bűnözők nyilatkozatait, ne működjön együtt így bűnözőkkel. 

Szabó Tímea nem adja fel, új ülést akar

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető az ülés után azt mondta, hogy szerinte "komolytalan blöff volt az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívása, hiszen maga a kezdeményező sem jelent meg, ahogyan a kezdeményezést aláírók egy része sem". Kósa Lajos szerint ebben az esetben is ugyanaz figyelhető meg, mint a korábbi nagy budapesti fejlesztések - például a Várkert Bazár vagy a Kossuth tér - esetében, hiszen azok ellen is akciókat szerveztek, majd amikor elkészültek, mindenki elégedett volt.

D  AS20160720032
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke az MTI-nek a rekord rövid ülésről azt mondta: "úgy látszik, a fideszeseknek fontosabb a saját nyaralásuk és egyéb összejövetelek, amelyeken részt akarnak venni, mint a magyar emberek akarata". Azt is jelezte, újra benyújtja módosító javaslatát, annak érdekében, hogy semmisítsék meg a Liget-törvényt. Szabó Tímea a nyár végére, ősz elejére szeretne újabb rendkívüli parlamenti ülést összehívatni az ügyben.