Részeg rendőr rúghatta vesén a 11 éves kislányt a Ligetben

2016.07.20. 15:40

Az ORFK tegnap adott ki egy közleményt, amiben azt írta, hangoskodó, nyugalmukat zavaró járókelők miatt tettek bejelentést a rendőrségen a városligeti Olof Palme sétányon tartózkodók július 17-én éjjel, az eseményekben pedig „felmerült a rendőrség szolgálaton kívüli, szabadidejüket töltő hivatásos állományú tagjainak érintettsége, így az ügyben keletkezett iratokat a rendőrség megküldte a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek".

Ezzel párhuzamosan hétfőn nyilatkozott az RTL Klubnak egy nő, aki azt állította, hogy a hétvégén a ligetben a sátorban fekvő kislányát kétszer vesén rúgták ismeretlenek. Kedden nekünk is elmondta a kislány édesanyja, hogy történt az eset. Nem volt egyértelmű, hogy a két incidensnek, a rendőrségi közleményben szereplőnek és a nő által leírtnak köze van-e egymáshoz, mivel: a helyszín ugyanaz, ugyanakkor az időpontról a nő azt mondta, szombatról vasárnapra virradó hajnalban történt, a rendőrségi közleményben pedig 17-e, azaz vasárnap éjjel szerepelt.

Az ügyészségtől azonban ma megtudtuk, a rendőrségi közleményben szereplő eset szombatról vasárnapra virradó hajnalban történt.
 

A rendőrség tehát megpróbálta ugyan elmaszatolni az időpontot, de most kiderült, hogy ugyanarról van szó. Furcsa is volt, hogy a megszokott óra:perc - pontosságú meghatározás helyett ilyen felszínesen fogalmaztak. A Olof Palme sétányon tartózkodó ligetvédők pedig elmondták, aznap hajnalban nem volt más incidens, ami miatt rendőrt hívtak volna.

Tegnap kérdéseket küldtünk a rendőrségnek az üggyel kapcsolatban, de arra hivatkozva, hogy azt már az ügyészségnek átadták, nem válaszoltak érdemben. Kérdéseinket elküldtük az ügyészségnek is, válaszukban azt írják: „tájékoztatjuk, hogy a 2016. július 17. napjára virradó éjszaka történt eseménnyel kapcsolatban a Budapesti Nyomozó Ügyészség feljelentéskiegészítést rendelt el. Ennek keretében az ügyészség további adatokat szerez be, ezek alapján lehet majd ugyanis érdemben dönteni a feljelentésről".

Egy ügyészség három dolgot tehetett volna a rendőrségtől megkapott anyaggal − amiben nyilván benne volt, hogy bűncselekmény gyanúja is felmerülhet −: vagy visszadobja, hogy nem történt bűncselekmény, vagy elrendeli a nyomozást, vagy, ahogyan most is tette, feljelentés-kiegészítést rendel el. Ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló adat kevés, esetleg ellentmondásos, ezért további információkat gyűjt az esethez. Ez első körben 15 nap, amit egyszer további 15 nappal hosszabbíthatnak meg. 30 nap múlva tehát mindenképp döntenie kell az ügy folytatásáról, vagy nem folytatásáról az ügyészségnek.

A gyerek anyja elmondta, hogy a sátorban alvó gyerekkel arra riadtak 17-e hajnal fél kettőkor, hogy valaki belerúgott a sátorba, eltalálva a kislányt. Majd mikor kikiabált, hogy egy kislány fekszik a sátorban, hallotta, ahogy "visszatrappol" az illető, és „Így kell Ligetet védeni!" - felkiáltással még egyszer ugyanoda rúgott, és találta el másodjára is a kislányt. Beszéltünk egy szemtanúval is, aki már messziről hallotta, hogy hangoskodva érkezik a támadó egy négy fős társaság tagjaként, majd látta a rúgást, és riasztotta a többi ligetvédőt, hogy jöjjenek, segítsenek megállítani őket.

A társaság két férfiból és két nőből állt. Először tovább akartak menni, de csak az Olof Palme és a Dvořák sétány sarkáig jutottak, mert addigra minden, a Hungexpo épülete körül éjszakázó ligetvédő odasereglett és körbevették a társaságot, hogy ne tudjanak elmenni, amíg a rendőrök ki nem érkeznek. Az egyik ligetvédő azt mondta, a támadó először hangosan elismerte, hogy belerúgott a sátorba, de a kiérkező rendőrök előtt már mindent tagadott. A társaság és a ligetvédők között nem volt állítások szerint komolyabb konfliktus, de olyan volt, hogy a körbeálltak közül az egyik férfi megpróbálta kicsavarni egy videót készítő ligetvédő kezéből a telefont.

A ligetvédők szerint a kiérkező rendőrök nagyon korrektek voltak, mindenkitől felvették az adatait, és hogy mit látott, mi történt. Ezekből a beszélgetésekből emlékeznek úgy, hogy a négy főst társaság arról beszélt, hogy egy ismerősük esküvőjéről jöttek. Végül a megrúgott gyerek és az édesanyja a kórházba ment kivizsgálásra, a kislánynak nem lett komolyabb baja. A rendőrök pedig azt mondták, gyakorlatilag feljelentésre sincs szükség, mert ők hivatalból megteszik. Ez a gyakorlatban nem konkrét feljelentés, de azzal, hogy az egészet megküldték az ügyészségnek, gyakorlati következményeit tekintve olyan, mintha feljelentést tettek volna. Ettől függetlenül az egyik ligetvédő írt egy feljelentést, amit leadott a rendőrségen.

A ligetvédők arra is emlékeznek, hogy miután kiérkeztek a rendőrök megjelent egy taxi is, benne négy emberrel. Őket valószínűleg a feltartóztatott társaság valamelyik tagja hívhatta oda segíteni. A helyszínelő rendőrök állítólag azzal küldték el őket, hogy vagy visszaülnek az autóba és elmennek, vagy őket is beviszik. Végül egyébként úgy emlékeznek a  ligetvédők, hogy a négy fős társaságból azt vitték el, aki konkrétan rúgott. Ettől függetlenül mindenkit megszondáztattak.