A tiltakozások miatt nem lesz gumihulladék-feldolgozó Kaposváron

2016.07.21. 20:52
A gumihulladék-feldolgozó elleni népszavazás elsöprő támogatottságának hatására a beruházás nem épül meg Kaposváron. Szita Károly polgármester felbontja a szerződést a Homatech Recycling Zrt.-vel.

A gumihulladék-feldolgozó elleni népszavazási kezdeményezés támogatottságának hatására Szita Károly polgármester kezdeményezte a Homatech Recycling Zrt. vezérigazgatójánál, hogy közös megegyezéssel bontsák fel a gumihulladék-feldolgozónak szánt terület értékesítéséről szóló szerződést, áll a polgármesteri hivatal közleményében.

A beruházást eredetileg Százhalombattára tervezték, de a Csányi Sándorhoz köthető vállalkozás a tiltakozások hatására új helyszínt keresett, így jelent meg Kaposváron. Itt áprilisban jelentették be, hogy a cég 2018-ra 16,8 milliárd forintból a városban építi fel az 50 embert foglalkoztató gumihulladék-feldolgozó üzemét. Elég hamar kiderült, hogy Kaposváron sem valósulhat meg olyan könnyen a beruházás. Már májusban fel kellett függeszteni a cég lakossági tájékoztatását az ellenzők kérdései miatt, és több tüntetés is volt a projekt ellen. Az ellenzők érvelése szerint a beruházás kockázatos, féltik az emberek egészségét, hiányolják az előzetes tájékoztatást és nehezményezik, hogy a fejlesztésről nem kérték ki a lakosság véleményét. 

A gumihulladék-feldolgozó miatti - utólagos - népszavazást a polgármester aláírásgyűjtéshez kötötte, ebben az MSZP, Együtt, LMP, DK és a Jobbik szokatlan összefogása mellett a Zöld vidék civil egyesület is részt vett. Végül a népszavazáshoz szükséges 13339 helyett 18900 aláírás gyűlt össze a projekt ellen.

"Az üzem megvalósításának ötlete megosztotta városunk lakóit, és egy erős közösség számára, mint amilyen a miénk, ez nem jó, ezt a megosztottságot én is meg akartam szüntetni" – írta Szita Károly indoklásában. Kaposváron pénteken délelőtt az ügyet érintő kérdésben rendkívüli közgyűlést tartanak.

"A Homatech által megvalósítani kívánt környezetvédelmi beruházás olyan új pályát nyitott volna Kaposvár gazdasági fejlődésében, amely a huszonegyedik század leginnovatívabb iparágát, a környezetipart honosította volna meg a megyeszékhelyen – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: ennek eredményeként – hosszú távon – Európa egyik leginkább környezetbarát, a hulladéktól teljes egészében mentesített városává válhatott volna Kaposvár, a beruházás minden környezeti és anyagi hasznával együtt."

Ugyanakkor a Kapost ellenzéki blog bejegyzése szerint az ISCC nemzetközi minősítő szervezet honlapján a Homatech megvásárolt licenszéből januárban kikerült a törvényes engedélyt biztosító tétel, hogy biodízel gyártására jogosult lenne, ami a beruházás megnyerésének egyik fő alappillére volt. A bejegyzés nyomán júliusban közokirat-hamisítás miatt feljelentés született a cég ellen.