Orbán: Az EU nem beszél őszintén

2016.07.21. 13:58 Módosítva: 2016.07.21. 15:09

Az Európai Unió drámai pillanatokat él át, ugyanis Nagy-Britannia kilépése miatt elvesztette globális vezető szerepét

– hangsúlyozta Orbán Viktor a visegrádi négyek (V4) kormányfőinek Varsóban tartott csúcstalálkozója után. A kormányfő szerint az unió azért jutott ebbe a drámai helyzetbe, és minősült vissza regionális szereplővé, mert az Európai Bizottság a migráció kérdésében a lehető legrosszabb válaszokat adta, és ezzel aláásta az egyik uniós állam tagsági viszonyát.

A magyar miniszterelnök szerint most azt kell megmondani, mit kell tennie az uniónak, hogy ismét globális szereplővé válhasson.

Az EU nem beszél őszintén

Az Európai Uniónak tisztáznia kell álláspontját a migráció ügyében, mert jelenleg nem beszél őszintén és tisztán, nem mondja meg, hogy mi a célja

– mondta Orbán, aki szerint a magyar álláspont világos: az illegális bevándorlást európai területen kívül kell megállítani, ott kell felállítani a menekülttáborokat, és ott kell benyújtani a menedékkérelmeket.

Mint közölte, elfogadhatatlan az Európai Bizottságnak a menekülthelyzet reformjára tett új hétpontos javaslata. „Nem akarunk lemondani a szuverenitásról, a határvédelemről” – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök, hozzátéve, hogy az EB javaslatai szisztematikusan felszámolják ezeket.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a migráció és a terrorveszély növekedése között egyértelmű összefüggés van. Hozzátette: aki tagadja ezt, az árt az európai polgárok biztonságának. A migránsok valójában áldozatok, de a migráció veszélyforrás.

A V4-ek közös európai programot dolgoznak ki

A kormányfői találkozó megteremtette az alapját annak, hogy a szeptemberi pozsonyi EU-csúcstalálkozón a V4-ek közös európai programmal lépjenek fel – jelentette ki a miniszterelnök.

Az alapvető értékek terén, mint például a nemzeti hagyományok, kereszténység, biztonság, alapvetően eddig is egyetértés volt a visegrádi országok között. A csütörtöki csúcson arról egyeztettek, hogy ezt a jövőt, ezt az Európát megpróbálják közösen képviselni Pozsonyban.

Ennek érdekében a következő hetekben komoly munkát kell még végezni, „de a kezdő lépést megtettük” – hangsúlyozta Orbán Viktor.