5,3 milliárd megy el csak bérekre idén a Paks 2. projektben

2016.07.27. 17:57

Az MSZP-s Heringes Anita tett fel írásbeli kérdést „Hány embert foglalkoztat jelenleg a Paks II. projekt?” - címmel, a választ Lázár János adta meg, válasza elérhető a parlament honlapján.

Ebből kiderül, hogy az új blokkok létesítésének előkészítésével járó feladatokat végző Paks II Projekttársaság jelenlegi létszáma 277 fő, és van plusz 1 fő, akit megbízási jogviszonnyal foglalkoztatnak. A Projekttársaság munkavállalóinak feladatkörei pedig elsősorban tervezési, előkészítési, felkészítési és tárgyalási pozíciókat jelentenek.

Vezető állású alkalmazott 30 fő, a fennmaradó létszám munkatársi és szakértői pozíciókban kerül foglalkoztatásra. Műszaki feladatokat összesen 193 fő lát el, ezen a területen 40 fő speciális szakismerettel rendelkező részmunkaidős tárgyalási szakértő segíti a munkát. A bérekről azt írja:

a járulékokkal csökkentett személyi jellegű költségkeret idén 5291,5 millió forint.

Ami a létszám tekintetében azt jelenti, hogy:

az átlagos havi nettó fizetés közel 1,6 millió forint.

Lázár hozzáteszi, a Paks II Projekttársaságnál most 48 pozíció van meghirdetve, ami 65 álláshelyet jelent. A fluktuáció minimális, 2016-ban csak 7 munkavállaló lépett ki a Projekttársaságtól. (via 444.hu)

Frissítés 2016. 07. 28. : Cikkünk megjelenése után a Miniszterelnökség levélben jelezte, hogy cikkünk nem teljesen pontos, így a következőkkel egészítjük azt ki levelük alapján:

  • Munkavállalók száma: bár Lázár János levelében 277 fő szerepel a foglalkoztatottak létszámánál, a Miniszterelnökség azt írta, a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. a projekt különböző életszakaszaiban változó összetételű és létszámú munkaerővel kell, hogy rendelkezzen. Ennek megfelelően a 2016-os tervek szerint az év végi munkavállalói záró létszám lényegesen magasabb lesz, mint az aktuális létszám. Így a válaszban említett 5,3 milliárd a teljes évi keret, amit lehet, hogy a tervekben szereplő 410 fős létszámmal kell majd elosztani. A 277 fő a jelenlegi létszám.
  • Nettó/bruttó: a személyi jellegű költségeket bár járulékokkal csökkentet módon adták meg, de a munkavállalók adó-és járulékterheit még le kell vonni. Valamint hozzáteszik, ebben a keretösszegbe az útiköltséget is beleszámolták.