Megállíthatatlanul öntik a szart a Dunába Szentendrénél

2016.07.27. 18:43

Szentendrei szarömlős sorozatunk újabb részét olvashatják: az egyik szentendrei önkormányzati képviselő posztolta ma, szerdán a videóját arról, ahogy délelőtt a szentendrei korzó magasságában egy kiömlőn ömlik a szennyvíz a Dunába.

Korábbi ömlések, és az azok miatt a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-vel (DMRV) történt többszöri levelezésből az derült ki, hogy ilyen kiömlés ott csak akkor lehetne elvileg, (és akkor is csak esővízről beszélhetnénk), ha a cső méretezésén felül esik az eső. De hát ilyen nem volt az elmúlt napokban, teszi hozzá a képviselő.

Mi legutóbb tíz napja számoltunk be egy szennyvízömlésről Szentendrénél: akkor egy csőtörésnél kiderült, ki kell cserélni egy szakaszt a csatornában, ezért le kellett állítani egy napra a szennyvíz-átemelőt. Így a vészforgatókönyv szerint egy csővel egyenesen a Dunába vezették a szennyvizet. Az a kiömlés, ahogy a mostani is az új, hivatalossá tett szabad strand fölött történt. Akkor kihelyezték a fürödni tilos táblákat, nem tudjuk, most is kint vannak-e.

Az, hogy ezen a szakaszon szennyvíz ömlik a Dunába sokszor órákig nem újdonság. Helyiek beszámolója szerint rendszeres, hír akkor lesz belőle, ha valaki épp dokumentálja, és ki is teszi Facebookra, esetleg elküldi valamelyik lapnak. A tíz nappali eset előtt május elején is számoltunk egy ilyenről, de már abban a cikkünkben is azt írtuk, hogy előtte februárban, az előtt decemberben történt hasonló. A májusi esetnél azt írták, „az átemelőtelep rekonstrukciója közben kialakult üzemzavarokat az ideiglenes szivattyúk, illetve azok meghibásodása okozta".