Megkönnyebbülhet az MSZP, hogy meghiúsult a népszavazása

2016.07.28. 11:00
Nyilvánosan ki van akadva az MSZP, hogy elbukik a földeladásokról szóló népszavazása, mivel a választási iroda olyan sok érvénytelen aláírást talált. Ám a háttérben ünnepelhetnek: az elmúlt hetekben nem egy szocialista sorolta az Indexnek, miért jönne jól a pártnak, ha meghiúsulna ez a népszavazás.

Gyanúsnak és furcsának tartja Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, hogy a Nemzeti Választási Iroda annyi érvénytelen aláírást talált a földügyi népszavazásánál. A szocialista politikus az ATV-ben ki is mondta: szerinte azért találtak ennyi érvénytelen aláírást, mert "a Fidesz eldöntötte, hogy földügyben nem lesz népszavazás".

Szerda este jelentette be Gáva Krisztián, az NVI elnökhelyettese, hogy 96 százalékos feldolgozottsága mellett mintegy 173 ezer érvényes és 42 ezer érvénytelen aláírást találtak. Még 10 ezer aláírást kell ellenőrizni, vagyis matematikailag kizárt, hogy összejöjjön az ügydöntő referendum kiírásához szükséges 200 ezer aláírás.

Az MSZP tehát bukta a népszavazást, de ez paradox módon nem jön rosszul a pártnak. Ugyan nem fest jó képet egy elvileg kormányzásra készülő pártról, hogy 200 ezer érvényes aláírást nem tud összeszedni, de a jelen helyzetben simán tudják kommunikálni (és kommunikálják is), hogy a fideszes hatalom állta ismét útját egy népszavazásnak.

Az MSZP-s vezetők márpedig hetek óta arról beszélnek, hogy ez a pártnak jobb forgatókönyv, mintha végig kellene vinni a népszavazást. Az Indexnek több szocialista is hosszan sorolta az elmúlt hetekben, miért nem akarják igazán ezt a népszavazást:

  1. A földek eladása ugyan az MSZP szerint "gyalázatos" lépés, de nehezen lehet ezzel mozgósítani a szavazókat, főleg a városi, fővárosi szimpatizánsokat. Márpedig az MSZP legfőbb bázisa itt található.
  2. Az MSZP ezt a népszavazást eredetileg a vasárnapi boltbezárásról szóló voksolással együtt akarta lebonyolítani. De mivel az a szavazás kiesett, majd később Kész Zoltán kérdése is elbukott, ez az egyetlen kérdés maradt. Ezzel az agrár-jellegű témával pedig nehezen lehet véghez vinni egy Orbán-ellenes szavazást.
  3. A népszavazást leghamarabb jövő januárban-februárban rendezhették volna meg, ami politikai holtszezonnak számít, ráadásul addigra már régen túlléptünk a földek eladásán. 
  4. Az MSZP a jelenlegi állapotában aligha tud elvinni 4 millió embert az urnákhoz, így aligha lehet érvényes a szavazás. Persze több millió igennek örülne az MSZP, de ha túl kevesen mennek el, elég nagy égés lesz a pártnak.
  5. És még nagyobb az égés, ha jóval kevesebben mennek el, mint Orbán októberi kvótás népszavazására.

A földügyi népszavazás Gőgös Zoltán szívügye, az előző elnök, Tóbiás József pedig beállt mögé, és saját újraválasztásának is egyik kampányeleme lett. Mint kiderült, hiába.

Molnár Gyula, az új MSZP-elnök  a megválasztása után bejelentette, hogy folytatja a párt az akciót, de a háttérben kevésbé volt lelkes. Mivel nem lesznek meg az érvényes aláírások, most ő és az MSZP vezetése is némileg megkönnyebbülhet. És nagy elánnal szidhatja a Fideszt és a választási irodát a népszavazás elkaszálásáért.

És csütörtök délelőtt már meg is érkezett a párt közleménye, amely szerint "az MSZP mindent megtesz azért, hogy a Fidesz irányítása alatt álló Nemzeti Választási Iroda ne csalhassa el csaknem negyedmillió ember akaratát, és megtartható legyen a földrablások ellen kezdeményezett Fidesz-ellenes népszavazás!" A párt szerint "ez az NVI arányaiban annyi aláírást minősített érvénytelennek, amennyit korábban soha egyetlen népszavazási kezdeményezés esetében sem."