Kubatov elismerte, hogy találkozott Vizoviczkival

2016.07.28. 11:34 Módosítva: 2016.07.28. 15:02
Egy kiszivárgott ügyészségi feljegyzés szerint a budapesti éjszakai élet egykori császára arról írt a Fidesz pártigazgatójának, hogy ha segít neki, és elhagyhatja az előzetes letartóztatást, akkor kitereget nem fideszes politikusokról szóló bűnügyi információkat. Kubatov elismerte, hogy kapott ilyen levelet, amit állítása szerint 24 órán belül továbbküldött a "bűnüldözési szerveknek", majd azt is, hogy találkozott Vizoviczkival.

Hiába mehet haza 250 millió forint óvadék ellenében Vizoviczki László, a rendőrök megvesztegetésével és adócsalással vádolt nagyvállalkozó körül egyre csak izzik a levegő. 

vizo
Fotó: TV2

Az utóbbi hetekben sorra kerülnek elő kellemetlen információk a budapesti éjszakai élet egykori ura és fideszes politikusok kapcsolatáról. A Jobbik-közeli N1TV mai cikke azt állítja, hogy az akkor előzetes letartóztatásban ülő Vizoviczki levelet írt Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának.

A portál szerint az oldalukra feltöltött levelet 2013. február 12-én foglalta le a Központi Nyomozó Főügyészség a diszkócsászár II. kerületi otthonában tartott házkutatás során. A lap szerint a házkutatás során még csak annyit állapítottak meg a nyomozók az iratról, hogy V. L. aláírással kelt és Gábornak szól.

Az N1TV szerint a főügyészség pár hónappal később, április 15-én készített hivatalos feljegyzést a Vizoviczki házában lefoglalt dolgokról. A most megjelent dokumentumok szerint az ügyészek elolvasták a levelet, amelynek tartalmából arra következtettek, hogy Kubatov lehet a címzett. 

A levél tartalma arról szól, hogy kampányban nyújtott támogatásért és fideszes politikusokat nem érintő bűnügyi információkért cserében K. G. nyújtson segítséget abban, hogy Vizoviczki László szabadlábon védekezhessen

- olvasható a Veres Tamás főhadnagy által írt feljegyzésen. 

A portál azt állítja, hogy a Kubatov és a Fidesz számára kínos levelet nem tette be az ügyészség a Vizoviczki-ügyben bíróság elé benyújtott dokumentumok közé, ami felveti annak kérdését, hogy vajon miért nem? 

A levél lefoglalása után nem sokkal, 2013-án május 30-án Vizoviczki házi őrizetbe került a börtönből, de hamarosan újra visszakerült az előzetesbe. 

Főügyészség: Vizo tényleg írt Kubatovnak

Cikkünk megjelenése előtt megkérdeztük a Központi Nyomozó Főügyészségtől, hogy valódi-e az N1TV oldalára feltöltött jegyzőkönyv-részlet, és ha az, akkor miért nem küldték el bíróságnak, ahogy a Jobbik-közeli lap állítja.

Nagy Andrea főügyészségi ügyész szóvivő a következőt írta: "A bekeretezett 42. számú tételt a Központi Nyomozó Főügyészség a házkutatás során lefoglalta, a nyomozás során bűnjelként kezelte, és a vádemeléskor – a többi bűnjellel együtt – megküldte a Fővárosi Törvényszékre." 

Ez azért érdekes, mert hiába volt az ügyészség és a bíróság birtokában Vizoviczki levele, amelyben azt állítja, hogy információi vannak bűncselekményekkel összefüggésbe hozható politikusokról, erről nem kérdezték a bíróságon, ugyanis a vádemelés során nem építették be a vádba. 

Kubatov: Nincs rejtegetnivalóm

Megkérdeztük a Fidesz pártigazgatóját, hogy találkozott-e Vizoviczkival, és kapott-e tőle segítségkérő levelet. Kubatov az MTI-nek küldött közleményben reagált:

Az N1tv online oldalán, ami a Jobbik lakájmédiája, megjelent egy hír, miszerint Vizoviczki László levelet küldött nekem. Mivel az ügyben semmilyen rejtegetni valóm nincs, ezért ezt a levelet 24 órán belül átadtam a bűnüldözési szerveknek a nyomozás elősegítésének az érdekében.

A politikus tehát elismerte a levél tényét, de arra nem válaszolt, hogy találkozott-e Vizoviczkival. Kubatov csütörtök kora délután az FTC elnökeként sajtótájékoztatót tartott, és ott a megismételt kérdésre végül elismerte, hogy találkozott Vizoviczkival:

Persze.  Politikus vagyok, az a dolgom, hogy találkozzak emberekkel.

Megkérdeztük a Fideszt is, hogy Vizoviczki támogatta-e bármilyen kampányukat, ahogy azt a vállalkozó az ügyészség szerint állította a levelében. A kormánypárttól egyelőre nem kaptunk választ. 

Vizo megkörnyékezte az ügyészséget is

Bár az említett jegyzőkönyv-részlet és az abban említett levél valódisága és eredetisége nem bizonyított, az írás tartalma összecsenghet azzal a szintén 2013-as levéllel, amelyben Vizoviczki alkut ajánlott az ügyészségnek. A vállalkozó abban egy vélhetően 2010 előtti kormánypárti képviselő-polgármester ügyeinek kiteregetését ajánlja, és megjegyzi, hogy vezető fideszes politikusokról is vannak kellemetlen információi. 

Ilyen kellemetlen adu lehet a kezében az a videofelvétel, amely állítólag az egyik nightclubjában készült arról, hogy egy fideszes politikus két örömlánnyal hetyeg. 

A Vizoviczki Lászlóról szóló további cikkeinket itt találja