Választási csalást kiáltott a DK, a jegyző szerint csak nincs elég hely

2016.07.31. 17:08

Vasárnap időközi választást tartanak Demecserben. Rakóczki Dénesné, a Demokratikus Koalíció szabolcsi 3-as körzetének elnöke egy indulatos Facebook-bejegyzéssel irányította a figyelmet a négyezer fős kisvárosra, gyakorlatilag választási csalással vádolva a jegyzőt.

A posztban azt írta, a jegyző nem engedi be a választási bizottság tagjait a választási irodába, ami a demokrácia megcsúfolása. A képviselőasszony "minden becsületes ember" segítségét is kérte, hogy a jogvédő szervezetek a városba menjenek, és a Fidesz ne folytathassa az "effajta gyalázatos tevékenységét". Itt olvasható eredetiben is a bejegyzés:

Megkérdeztük Mátyás B. Szabolcsot, a város jegyzőjét, aki egyben a helyi választási iroda vezetője is, hogy mit szól a súlyos vádakhoz. Mátyás szerint szó se volt semmiféle jogsértésről. Szerinte a félreértés abból adódott, hogy a kis település korlátozott lehetőségei miatt a polgármesteri hivatal csak két külön épületben fér el.

A választási iroda az egyik épületben működik, ahol megvannak az ehhez szükséges eszközök, a választási bizottság viszont a másik épületben kapott helyet, mert csak ott van akkora helyiség, ahol össze tud ülni 10-15 ember. Mátyás szerint tehát egyszerűen azért nem engedte be a választási iroda épületébe a bizottság tagjait, mert a bizottság nem ott működik. Mivel az állandó ingázás plusz teher az iroda dolgozóinak, a bizottság tagjait csak indokolt esetben hívják össze telefonon, mert nincs nekik hely egész nap. Amúgy se feladatuk egész nap ülésezni, csak ha az elnök valamilyen panasz kivizsgálására összehívja őket, vagy ha a szavazás végén az eredményeket kell összesíteni.

Munkára jelentkeznek, de nincs munka

Mátyás szerint ő a választási iroda vezetőjeként mindezt előre el is mondta a bizottság tagjainak egy július 25-i tájékoztatón, ahol a bizottsági feladatokat és az ülések összehívásának rendjét beszélték meg. Ennek ellenére a bizottság szinte összes tagja munkára jelentkezett vasárnap reggel hatkor, annak ellenére, hogy a bizottságot az elnök nem hívta össze, mert nem érkezett bejelentés, vagyis még nincs is elvégzendő munka. És mivel Mátyás éppen azzal volt elfoglalva, hogy beindítsa a választást, nem tudott nekik az ülésezésre alkalmas helyiséget biztosítani. Az egyetlen, ehhez elég nagy helyiséget ugyanis a választás előestéjén raktárnak használták, oda pakolták be a szavazóköri dobozokat, és reggel hatkor még nem lehetett ott leülni.

Mátyás azt mondta, amikor látta, hogy más településeken élő bizottsági tagok is megjelentek, akiknek problémás lenne már hazamenni, megígérte, hogy negyed óra múlva visszatér, és csinál nekik helyet a szobában, hogy legyen hol várakozni arra, hogy legyen feladatuk. Fél hétre ért vissza, amikor még 4-5 tag várakozott, őket be is terelte a tárgyalóba, amelyet a szemük előtt rakott rendbe. Megbeszélte velük, hogy ott tudnak várakozni arra, hogy az bizottság elnöke összehívja az ülést, addig enni-inni is kaptak.

A tagok pedig reggel fél hét óta még mindig a teremben várakoznak, mert még délután négyig – amikor Mátyás az Indexnek elmesélte a történetet – se volt oka a bizottság elnökének összehívni az ülést. A többi tag otthon várja az ülésre hívó telefonhívást.

Feloszlatta magát

A választást azért kellett kiírni, mert a település képviselő-testülete belső ellentétek miatt feloszlatta magát májusban – írta a választás beharangozójában az MTI. A választásra jogosult 3451 helybéli az öt helyi szavazókörben a Fidesz-KDNP, a Jobbik és a Magyar Munkáspárt jelöltje, illetve két független induló közül választhatja meg az új polgármestert. A képviselő-tesület hat helyére 37-en jelöltették magukat: a Fidesz-KDNP hat, a Jobbik kettő, a Demokratikus Koalíció egy jelöltet állított, függetlenként pedig 28-an indulnak. Szavazni reggel hattól este hétig tudnak.