Hiába van leszállópálya a kórházban, a kereszteződésben landolt a mentőhelikopter

2016.08.02. 06:52

A veszprémi kereszteződésben szállt le vasárnap délután egy mentőhelikopter. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Blikknek ezt azzal magyarázta, hogy egy fiatal nőt kellett azonnali életmentő aortaműtétre szállítani Veszprémből Zalaegerszegre. 

"Félő volt, hogy a rázkódástól tovább romlik az állapota, ezért mentőhelikoptert riasztottunk" - mondta Győrfi, aki szerint az akció sikeres volt, a nő ugyanis életben van.

Sokkal érdekesebb részlet, hogy miért kellett a mentőhelikopternek a kereszteződésben landolni, miközben a Csolnoky Ferenc Kórház onkológiai épületének tetején van egy teljesen új, korszerű leszállópálya.

A Blikk úgy tudja, hogy ez a leszállópálya viszont a tűzbiztonsági előírásoknak csak akkor felel meg, ha egy tűzoltó a nap huszonnégy órájában folyamatosan felügyeli a pályát. Márpedig nincs felügyelet. Így hiába a leszállópálya, a helikopterek nem használhatják. A Blikk kereste a kórházat, amely a főigazgató kérésére nem adhatott felvilágosítást az üggyel kapcsolatban.

FRISSÍTÉS!!!

Dávid Gyula főigazgató cikkünk megjelenése után sajtónyilatkozatban jelezte, hogy azért került új helyre a leszállópálya, mert az udvaron a korábbi leszállóhely megszűnt, amikor ott épült fel a Regionális Onkológiai Centrum. Az új pályát a centrum tetején alakították ki, és mivel a korábbi nappali szállítások helyett 24 órás szolgálatra alkalmas leszállóhely "az ún. V. osztályú repülőtér speciális hatósági engedélyezéshez kötött", ezért csak az eljárás lezárása után engedélyezhető a le- és felszállás. 

Az intézmény már elindította az eljárásokat, "a leszállóhely üzemszerű használatba vételére az engedélyeztetési eljárások lezárulását követően, néhány hónapon belül kerülhet sor" - írta Dávid Gyula.