Idén az Erzsébet hídról is lövik a tűzijátékot

2016.08.02. 15:28

Ahogy az az elmúlt években is volt minden augusztus 20-án, idén is a Lánchíd déli járdájáról, a Gellért-hegyről és a Dunáról három pontonról lövik majd fel a tűzijátékot a pirotechnikusok, de új helyszínként az Erzsébet híd is csatlakozik, közölte az MTI szerint Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Vargha elmondta, az államalapítás ünnepének programját az előző évekhez hasonlóan a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala szervezi. Az ünneplés 8.30-kor kezdődik a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Ezt követi a honvédtisztjelöltek felavatása majd köszöntőt mond Simicskó István honvédelmi miniszter, és az államfő is megtartja beszédét.

Délelőtt 10 órától délután 6 óráig idén is lesz parlamenti nyílt nap. Az Országházat ingyenesen meglátogathatja, megtekintheti a Szent Koronát. Az államtitkár megjegyezte: az elmúlt években egyre nagyobb tömegeket vonz ez a rendezvény, ezért a sorban állók türelmét és megértését kérte. 

A Szent István-rendek átadása 11 órakor kezdődik majd a Sándor-palotában. Délután családi programok, koncertek várják az érdeklődőket, este pedig a hagyományos tűzijáték a Duna-parton. Az idén rövidebb szakaszon lesz tűzijáték, de az államtitkár a tavalyinál impozánsabb látványt ígért. Az aláfestő zene ezúttal az István, a király című művéből lesz. 

Vargha elmondta: az idén különösen odafigyelnek a biztonságra. Ezért a Honvédelmi Minisztériumban működő Operatív Törzs lesz a felelős, munkájukat segíti a rendőrség, a mentők, a katasztrófavédelem és a meteorológiai szolgálat képviselői. Ebben az évben hangosbemondó rendszerrel tájékoztatják a tüzijáték közönségét. Az időjárás kedvezőtlen változása, vagy bármilyen, a nézők biztonságát veszélyeztető esemény miatt az Operatív Törzs vezetője leállítja a tűzijátékot.