Beruházás nem, de a beruházásról szóló népszavazás még lehet Kaposváron

2016.08.03. 18:33

A népszavazásról szóló törvény alapján a kaposvári képviselő-testületnek el kell rendelnie a helyi népszavazást a gumihulladék-feldolgozó ügyében - foglalt állást a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén. Az NVB-hez a kaposvári jegyző fordult, és iránymutatást kért a kérdésben.

Az ügy előzménye, hogy Szita Károly (Fidesz-KDNP), a somogyi megyeszékhely polgármestere április elsején jelentette be, hogy Kaposváron 2018-ra gumihulladék-feldolgozó üzemet épít a Homatech Recycling Zrt. Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke helyi népszavazás kiírását kezdeményezte az ügyben, és az ellenzéki pártok a civilek támogatásával össze is gyűjtöttek több mint 18 ezer aláírást, ami elég ahhoz, hogy népszavazást kelljen kiírni.

A beruházó vállalat tulajdonosa ezek után jelezte, a népszavazási kezdeményezés támogatottsága miatt már nem akarják megépíteni a létesítményt a városban, a feldolgozónak szánt terület adásvételéről szóló szerződést a felek július 21-én fel is bontották.

A jegyző iránymutatás iránti kérelmében arra volt kíváncsi, hogy a képviselő-testületnek a szerződésbontás ellenére is ki kell-e írnia a népszavazást. Patyi András, az NVB elnöke az ülésen jelezte, hogy nem nem tartja indokoltnak az iránymutatás kiadását. Mint mondta, a képviselő-testület nem választási szerv, márpedig az NVB csak választási szerveknek adhat ki iránymutatást. Az NVB elnöke azt is mondta, hogy a szabályok alapján, ha összegyűlik a kellő számú aláírás, akkor a képviselő-testületnek ki kell írnia a népszavazást.

Patyi azt is elmondta viszont, hogy ha a kérdés hitelesítése és a népszavazás elrendelése között olyan lényeges változás következett be, ami a népszavazást okafogyottá teszi, akkor a bíróságnak joga van ezek miatt visszavonni a népszavazást.

Litresits András, az MSZP delegáltja a vitában azt mondta, a képviselő-testületnek mindenképpen el kell rendelnie a népszavazást, és "találni kell egy jólelkű kaposvári állampolgárt", aki megtámadja a képviselő-testület határozatát, hogy a Kaposvári Törvényszék értékelhesse a megváltozott körülményeket. Az NVB ezek alapján egyhangúlag úgy döntött, nem ad ki iránymutatást a kérdésben.

Az ügyről itt írtunk részletesebben.