Minden frakció élhet az ingyenreklámmal a kvótaellenes népszavazásnál

2016.08.05. 07:17

Függetlenül a kvótaellenes kampányról alkotott véleményüktől, minden ellenzéki pártnak jár azzal kapcsolatban ingyenes hirdetési lehetőség. A Magyar Nemzet kérdezte körbe a pártokat, hogy élnek ezzel a lehetőséggel, kihasználják-e a nekik járó reklámidőt.

Az ellenzéki pártok közül egyedül a Jobbik jelezte egyértelműen, hogy ki fogják használni az október 2-i kvótaellenes népszavazás előtti kampányidőszak ingyenes rádiós és televíziós hirdetési lehetőségeit. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke a lapnak azt mondta, arra fognak buzdítani mindenkit, hogy menjenek el szavazni, és szavazzanak nemmel, de azt is hangsúlyozni fogják, hogy a kormány tettei hiteltelenek, hiszen a hermetikusan lezártnak hazudott határon 16 ezren sétáltak keresztül.

Az MSZP azt válaszolta a lapnak, hogy egyelőre nincs konkrét döntés a pártban ezzel kapcsolatban. De továbbra is arra kérik szavazóikat, hogy maradjanak otthon, ne menjenek el szavazni.

Az LMP sem döntött arról, hogy élnek-e az ingyenes hirdetési lehetőséggel. A lapnak nyilatkozó Ungár Péter azt mondta, az LMP a szimpatizánsaira bízza, hogy részt vesznek-e a népszavazáson.

Ahogy az országgyűlési választásoknál, úgy a népszavazásnál is az a szabály, hogy ugyanannyi idő jut a kormánynak és a frakcióknak a hirdetési időből. Egyenként 50 perccel gazdálkodhatnak, a pártok döntik el, mikor élnek vele. A törvény azonban szabályozza, hogy a közmédiának naponta háromszor, konkrét idősávokban kell sugároznia ezeket. A lap hozzáteszi, hogy az állami média mellett az ATV is vállalta a hirdetések biztosítását.