Megszüntették a nyomozást a Political Capital után

2016.08.05. 13:05
Habár az év elején a Fidesz totális támadást indított a Political Capital ellen, a Központi Nyomozó Főügyészség most megszüntette a nyomozást a volt Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a Political Capital közötti megbízási szerződések ügyében.

A Political Capital ellen, az ügyben Tényi István 2015. december 22-én tett feljelentést. Ennek lényege az volt, hogy a Political Capital elemző és tanácsadó céggel 2010 előtt kötött szerződések alapján a volt NBH a Magyarországon közzétett szélsőséges véleményekkel kapcsolatban készített elemzésekért 190 millió forintot fizetett ki a társaságnak annak ellenére, hogy a munkát a hivatal saját erőből is el tudta volna végezni. 

Mivel a bíróság korábban jogerős ítéletet hozott az ügyben, a Központi Nyomozó Főügyészség az elrendelt nyomozás megszüntetéséről határozott - írták az MTI-hez eljuttatott közleményben. 

Az ügy azt követően került a figyelem középpontjába, hogy a Magyar Idők februárban az önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordult, kérve, elektronikus másolatban küldjék meg az NBH és a Political Capital között létrejött szerződéseket, a szerződésekhez kapcsolódó teljesítésigazolásokat és azok mellékleteit. Az Alkotmányvédelmi Hivatal azonban elutasította az adatigénylést. 

Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke február 23-án a testület ülése után azt mondta, felülvizsgálják, hogy kikérhetők-e, illetve nyilvánosságra hozhatók-e a dokumentumok. A Magyar Hírlap március 12-én közölte a feljelentő Tényi Istvánra hivatkozva, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság az NBH és a Political Capital közötti szerződések ügyében. 

Kormánypárti politikusok politikai kifizetőhelynek nevezték a céget, amely visszautasította a vádakat. A Political Capital érthetetlennek nevezte, hogy a "Fidesz-tag Tényi István egy olyan ügyben kezdeményezett feljelentést, melyben 2014 őszén - sajtóbeszámolók szerint - már jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy semmilyen jogsértés nem történt". 

A Magyar Idők április 14-én részletes információkat közölt az Alkotmányvédelmi Hivatal által a nem sokkal korábban nyilvánosságra hozott Political Capital-tanulmányokból. Erre reagálva az elemző cég azt írta, már hét éve kérték az NBH-nak készített, "politikai játszmák miatt" 2027-ig titkosított munkáik teljes nyilvánosságát, az iratok közlése azonban nem teljes, az azokról szóló egyes nyilatkozatok pedig "szándékosan félrevezetőek". 

Molnár Zsolt (MSZP), a nemzetbiztonsági bizottság elnöke a testület április 21-i ülését követően jelezte, hogy a kormánypárti és a jobbikos tagok megszavazták: tényfeltáró bizottság fogja vizsgálni a PC és az NBH közötti szerződéseket, dokumentációkat.