Rogán minisztériuma nekiment az Élet és Irodalom főszerkesztőjének

2016.08.05. 15:47

Szokatlan, hogy a kormány nyíltan nekimegy egy újság főszerkesztőjének. Ráadásul nem is egy lapjában megjelent cikk miatt, hanem egy műsorban elhangzott véleményét kifogásolja.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ - ez Rogán Antal minisztériumán belül működik - nem törődött a szokásokkal, és közleményben ment neki Kovács Zoltánnak, az Élet és Irodalom főszerkesztőjének. Kovács ugyanis hétfőn az ATV-ben Farkasházy Tivadarral az oldalán azt sérelmezte, hogy az ATV leadja a kormány népszavazással kapcsolatos hirdetéseit. 

Kovács olyanokat mondott Kálmán Olgának, hogy "állatira nem tetszik, hogy leadják ezeket a hirdetéseket", "visszataszítónak tartom", "a televízió ezzel sokat ront a hitelén", "ilyeneket biztos nem fog hirdetni az ÉS-ben, hazug hirdetés, akkor se kell, ha kifizetik". Illetve: "ilyeneket mentális okokból nem közöl egy orgánum".

Kálmán Olga ezt annyival intézte el, hogy a nézők nyilván el tudják dönteni, higgyenek-e a hirdetésnek. Rogán Antal minisztériuma viszont most, négy nappal lésőbb keményebben kiosztotta Kovácsot. "Tudomásul vesszük, hogy a médiapiaci szereplők között egyre kiélezettebb a verseny. Véleményünk szerint azonban 

az egyes médiumok hirdetési gyakorlatával kapcsolatos bármilyen - akár főszerkesztők közötti -, politikai célú nyomásgyakorlás elfogadhatatlan.

A kormány továbbra is fontosnak tartja, hogy "minél több állampolgár tájékozódhasson a 2016. október 2-án sorra kerülő népszavazásról, és minél többen mondhassák el véleményüket a kényszerbetelepítés kérdésében". Ezért hirdetett tehát az ATV-n is.