Újabb csavar: mégis lesz tüntetés Orbán Viktor házánál

2016.08.06. 15:57

A Lehet-e tüntetni Orbán Viktor házánál? című szappanopera újabb epizódjához értünk, amelynek rövid tartalma: bár a rendőrség megtiltotta, a bíróság engedélyezte, hogy jövő vasárnap egy Büki Zoltán nevű aktivista tüntetést tartson a miniszterelnök házánál.

A Népszabadság értesülése szerint tehát jövő vasárnap demonstráció lesz Orbán Viktor házánál.

A dolog azért érdekes, mert a rendőrség eddig sorra megtiltotta a tüntetéseket, legutóbb pedig az Alkotmánybíróság is hozott egy ezt megerősítő határozatot. Az Alkotmánybíróság szerint nem volt alkotmányellenes megtiltani a tüntetést, az viszont mulasztásos alaptörvénysértés, hogy feloldatlan ellentmondás van a jogban a magánélet védelme és a gyülekezés szabadsága között. A döntés szerint a parlamentnek év végéig kell rendezni a helyzetet.

Büki Zoltán, a Demokratikus Magyarországért nevű Facebook-csoport vezetője ezt azonban nem győzte kivárni, és bejelentett egy újabb tüntetést. a csavar az volt a dologban, hogy Büki megígérte, hogy 

  • a tiltakozók száma az ötvenet sem haladja meg,
  • nem fognak hangoskodni, hanem csupán transzparensekkel fejezik ki az ellenérzéseiket a kvótanépszavazással kapcsolatban. 
  • És ha a rendőrségnek az a baja, hogy a transzparensekkel halkan tüntető emberek belátnak Orbán szomszédjainak kertjébe, készek akár a járdán ülve tiltakozni.

A BRFK elutasította ezt a bejelentést is, a bíróság viszont kimondta, hogy rendőrség rosszul határozott, mert a tüntetők a gyülekezéshez való joguk gyakorlása során nem sértik mások alapjogait. Az ítélet szerint az pedig nem lehet ok a tiltásra, hogy a maguk szabta feltételeket esetleg később nem tudjuk biztosítani.

Vagyis ha Bükiék esetleg hangoskodni fognak, az lehet ok a demonstráció feloszlatására, de a tüntetés előzetes tiltására nem.