Kósa: Aki voksolni akar, jöjjön haza

2016.08.08. 14:29

A Fidesz tartalmi és eljárási okok miatt nem támogatja a választójogi törvény módosítását, míg a Jobbik továbbra is szeretné elérni, hogy a külföldön dolgozó magyarok levélben is szavazhassanak, írja az MTI.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Jobbik által kezdeményezett hétfői ötpárti egyeztetés után úgy nyilatkozott: a jelenlegi szabályozás koherens és kiállta minden nemzetközi jogi szervezet - például az Emberi Jogok Európai Bíróságának és a Velencei Bizottságnak a - vizsgálatát.

Egy esetleges módosítás miatt nem lehetne lebonyolítani a jogerősen október 2-ára kitűzött kvótareferendumot a törvényalkotási folyamat és az esetleges jogorvoslatok miatt, a Nemzeti Választási Iroda nem tudná ugyanis kiküldeni az értesítőket. Mint mondta, alkotmányellenes lenne, ha elmaradna az államfő által kitűzött népszavazás, amelyet a parlament is elfogadott.

A kormánypárti politikus azt kérte, aki voksolni akar, az jöjjön haza vagy menjen el az adott külképviseletre, és ott mondjon nemet a kényszerbetelepítésre.

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azt mondta: továbbra is kitartanak amellett, hogy az Országgyűlés augusztusban rendkívüli ülésen biztosítsa, hogy a külföldön dolgozó, de magyar lakcímmel rendelkezők is ugyanúgy levélben szavazhassanak, ahogy a határon túli magyarok. Dúró Dóra megjegyezte, ha augusztus 18-ra sikerül összehívniuk az Országgyűlés rendkívüli ülését, akkor a házszabálytól történő eltéréssel akár néhány óra alatt kibővíthetik a levélben szavazás lehetőségét, ezzel biztosítva, hogy a külföldön munkát vállalóknak ne kelljen sokszor több száz kilométert utazniuk voksuk leadásához.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is a levélben szavazás kiterjesztése mellett foglalt állást, ugyanakkor ismételten érdektelennek nevezte az októberi kvótareferendumot, mivel az szerinte nem oldja meg a bevándorlás problémáit. Az LMP emellett illegitimnek is tartja majd a népszavazást, mivel azon két választói csoport, a külföldön dolgozók és a határon túli magyarok teljesen eltérő módon adhatják le szavazatukat.

Az MSZP és a KDNP nem vett részt a tanácskozáson.