Emberi tartózkodásra alkalmatlan a Gyorskocsi utca

2016.08.10. 09:00 Módosítva: 2016.08.10. 09:05

Nemcsak a fogvatartottak élnek elfogadhatatlan körülmények között, de az őröket is borzasztó állapotok várják a pihenőkben és az irodákban a Belügyminisztérium által fenntartott Gyorskocsi utcai fogdában, ami emberi tartózkodásra alkalmatlan - közölte az ombudsman jelentése alapján a Magyar Nemzet.

A számítógépek nem tudják rögzíteni a rabokat megfigyelő felvételeket, és az épületnek vannak olyan részei, amiket nem lát a kamera. Törvénymódosítást sürgetnek, mert sérülnek az előállított, de büntetőeljárás alatt még nem álló emberek jogai.

Az alapvető jogok biztosa két olyan fogdát vizsgált a legutóbbi OPCAT-ellenőrzés során, ahol általában rövid ideig tartózkodnak őrizetesek vagy előzetes letartóztatásban lévők - írja a Nemzet.

A Gyorskocsi utcában azt tapasztalta, hogy a működő részekben a zárkák két vagy háromágyasok, a kétszemélyesek kevesebb mint 6 négyzetméteresek, a háromágyasok alapterülete alig haladja meg a 8,5 négyzetmétert. Az Aradi utcai fogdában 15 zárkában 36 ember fér el. Az őrizetesek  fogva tartásának körülményei jogszabályt sértenek, az egy fogvatartottra jutó mozgástér nem éri el a három négyzetmétert. A falakon zsírnyomok, a linóleum több helyen feljött, a zárkában nincs külön vécé és zuhanyzó. A közös fürdőben sok kosz és penész volt látható. A zárkákban balesetveszélyes asztalokat találtak. A fogdához tartozó sétaudvarok közül az egyikben több centi magasan állt a víz.

Székely László ombudsman megállapította, hogy a Gyorskocsi utcában a személyzet munkavégzéséhez a legalapvetőbb feltételek sincsenek meg, a fogda területe huzamosabb emberi tartózkodásra alkalmatlan. A jelentés alapján több fogvatartott szerint veréssel csikarták ki belőlük a vallomást, és volt aki 24 órán át enni sem kapott.

A személyzeti helyiségek és a konyhák állapota nagyon leromlott, az őrök pihenésére szolgáló helyiség sötét a jelentés szerint.

A Gyorskocsi utcában a nap 24 órájában dolgozik egy orvos és egy ápoló. Szabadság vagy tömeges előállítások esetén előfordul, hogy az orvosok vagy az ápolók egy huzamban 24 óránál is többet dolgoznak.