Az V. kerülettől kaphatott lakást Rogán feltalálótársa

2016.08.12. 07:42

Belváros-Lipótváros önkormányzata a Királyi Pál utca 18.-ban egy 82 négyzetméteres lakást előlegezhetett meg Csík Balázsnak, a Hunguard Zrt. vezetőjének. A műemléki védelem alatt álló ingatlan tulajdoni lapja szerint a lakásra még 2012-ben terhelt 11,6 milliós jelzálogra az V. kerületi városvezetés jogosult. – írja a Magyar Nemzet, amely szerint így valójában előhitelezték az ingatlant, a törlesztés pedig 25 évig is eltarthat a kerületi szabályozás szerint.

ydf
Fotó: Google utcatérkép

2012-ben a kerületet még Rogán Antal vezette polgármesterként. A kabinetminiszter regnálása alatt több ehhez hasonló gyanús ingatlanértékesítés is volt, emlékeztet a lap. Ezek Juhász Péter, az Együtt kerületi képviselője és Rogán személyiségi jogi perében is előkerült. Portik Tamás, a '90-es évek hírhedt maffiózója azt vallotta, hogy egyszer Pápa Marianne, Habony Árpád nem vérszerinti nagynénjének megbízásából kenőpénzként 10 millió forintnyi eurót kellett vinnie a polgármesternek egy ingatlan áron aluli megszerzéséhez.

A jelenlegi tárcavezetőről a héten írta meg a Népszabadság, hogy kapcsolatban van a rezsicsökkentés bevezetésével helyzetbe hozott Hunguard Kft-vel. Ipari pletykák szerint kormányzati nyomásra ezzel a céggel végeztették a közműszolgáltatók a kötelező auditáltatásukat, amit a Népszabadság július végi cikke szerint direkt a cégre szabtak. A Hunguard mögött van egy máltai bejegyzésű cég, a Javelin Ltd., amely nagyjából 200 millió forintot keresett az ellenőrzéseken. 

A Javelin mögötti bonyolult cégháló végén egy a Panama-iratokban is érintett tulajdonosi kör tűnik fel. A Hunguardot pedig egy a Rogán-körhöz köthető ügyvédi iroda képviseli.

Szerdán a Népszabadság már arról írt, hogy Csík Balázs és a Hunguard másik tulajdonosa, Lengyel Csaba közössen jegyeztek be egy szabadalmat a pénzügyi végzettségű Rogánnal közösen. Az elektronikus aláírási eljárásról a Magyar Nemzet megtudta, hogy azt a Magyar Telekom is megvásárolta.

Rogán Antal szerdai közleményében azt írta, büszke a találmányukra, a szabadalomnak semmi köze a Hunguard Kft.-hez, amelyben egyébként nincs tulajdonrésze, és nem igaz, hogy a Hunguard Kft.-t a kormány helyzetbe hozta volna, mert arra semmi szükség nem lett volna, egyébként is sikeres cég.  Rogán állítja, nem volt bevétele a hitelesítési eljárásból, mert a szabadalom bevezetése felemésztette az addigi bevételeket. A jogokat azóta állítólag a MobilSign informatikai cég vásárolta meg.

Csütörtökön írtunk arról, hogy még nem biztos, hogy valóban találmány Rogán Antalék találmánya, korábban ugyanis már levédtek egy egészen hasonló dolgot. A jogokat használó MobilSign pedig a kutatáshoz még 256 millió forint uniós pénzt is kapott.