Helló, kártyás fizetés a buszokon, helló, XXI. század

2016.08.12. 07:01

Hamarosan minden fővárosi tömegközlekedési eszközön lehet majd érintéses bankkártyával is jegyet váltani. Minden, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. megrendelésére közlekedő járművön lehetőség lesz arra, hogy a viteldíjat közvetlenül, adminisztratív kötöttség nélkül, az ügyfél saját érintés nélküli bankkártyájával is megfizethesse – tudta meg a Világgazdaság.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor várható a rendszer beüzemelése, de a BKK már kiírta a rendszer kiépítéséről szóló közbeszerzését az Európai Unió értesítőjében. A pályázóknak szeptember 5-ig kell leadniuk az anyagukat, a győztest akár már október közepén kihirdethetik. A beszerzést 48 hónapra nettó 550 millió forintra becsülte a cég, a nyertes ajánlattevő a bankkártyával végzett tranzakciók után jutalékot kaphat. A lap szerint várhatóan a nagybankok, így az OTP, a K&H, a CIB, az Erste lehetnek a főesélyesek, de befuthat az UniCredit, az FHB és a Takarékbank is.

A tömegközlekedési eszközökre 11592 darab kártyaolvasót kell biztosítani, emellett 415 önkiszolgáló és hatszáz mobil POS-terminált is fel kell szerelnie a kiírás nyertesének. A pályázó vállalja azt is, hogy a BKK webes felületeibe, mobilalkalmazásaiba és telefonos ügyfélszolgálataiba is beépíti a bankkártya-elfogadást. Az üzemeltetés viszont a közlekedési cég feladata lesz.

A fejlesztés az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó fejlesztés. Erről ugyan az elmúlt hetekben több olyan hírt lehetett hallani, hogy késésben van, a BKK a múlt héten így is azt közölte, hogy 2017 végére átadhatják a beruházást.