Unokák és barátaik fogták el az „unokázó” bűnszervezet tagjait

2016.08.12. 10:45 Módosítva: 2016.08.12. 10:51

Vádat emelt a VI. és VII. kerületi ügyészség  „unokázó” csalókkal szemben akik 2014, majd 2015 során is, Budapest területén élő idős sértettektől csaltak ki esetenként több millió forintot, vagy a féltve őrzött családi ékszereiket - írja a Fővárosi Főügyészség a mai közleményében. 

Az „unokázók” magukat minden esetben eltorzított hangon, tipikusan az esti órákban felhívták a kiszemelt áldozatokat és magukat az unokának kiadva az mondták, uzsorások fogságában vannak és sürgősen pénzre van szükségük.

A hívás szerint ha az idős nagymama nem ad át sürgősen, még az este folyamán - tipikusan a saját lakásán, vagy egy megjelölt közeli helyen - készpénzt, vagy bármi más értéket a nemsokára a lakásához érkező személynek, úgy őt, az unokát bántalmazni fogják.

A sértettek minden esetben azt hitték, hogy az unokájukkal beszélnek és a lakásban található értékeiket még aznap átadták a lakáshoz érkező, általuk nem ismert futárnak.

A csalók szervezetten dolgoztak. A másodrendű vádlott, egy 53 éves nő adta át a kiszemelt nagymamák vonalas telefonszámát és címét, valamint ismeretlen módon megszerzett családi kapcsolataikra vonatkozó egyéb adatokat a 31 éves elsőrendű vádlottnak, aki ezekre az alkalmakra vásárolt és kizárólag egy-egy alkalommal használt mobiltelefonról hívta a sértetteket.

Ezután a társaság többi tagjai – általában alkalmanként felkért személyek -játszották el a lebukás szempontjából legveszélyesebb futár szerepét, akiket az elsőrendű vádlott vitt a sértettek lakásához a pénzt átvenni. A futárok az átvett pénzt azonnal továbbadták.

A vesztük az lett végül, hogy a csalók tudták, hogy megtakarított pénzeik is vannak az idős sértetteknek, így minden esetben megpróbálták a bankbetéteiket is megszerezni. 

Első alkalommal maga az unoka és barátai várták a további pénzért érkező csalókat akik az elfogásuk után fél évre előzetes letartóztatásba is kerültek.

Szabadlábra kerülésük után a csalók három sértettet megtévesztve ott folytatták a sorozatot, ahol abbahagyták, azonban ezekben az esetekben a második, nagyobb összegű pénzátadásoknál a bevont futárokat a rendőrség mindig elfogta, így a nyomozás szinte a teljes elkövető hálózatot feltárta.

Az öt vádlott közül két fő előzetes letartóztatásban, míg a többiek szabadlábon várják a bírósági tárgyalást. Tettükért – mivel az időskorúak sérelmére elkövetett csalásokat a 2013-ban bevezetett új Btk. már szigorúbban bünteti - akár hét és fél év szabadságvesztést is kaphatnak.