Idén egy új helyszínről is lesz tűzijáték

2016.08.15. 16:02

Megkezdődött az augusztus 20-ai ünnepi tűzijáték rakétáinak telepítése – jelentették be a szervezők hétfőn Budapesten, a Citadellánál tartott sajtótájékoztatón. Idén új helyszínről, az Erzsébet híd északi járdájáról is lőnek majd fel tűzijátékot – írja az MTI.

A A 140 millió forintból szervezett tűzijáték az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti rakpartszakaszokról nézve lesz a leglátványosabb – mondta Szabó László, a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) főigazgatója. Főleg a Vigadó előtti területet, a budai oldalon pedig a Várkert Bazárt ajánlják a szervezők. Szabó szerint 10 százalék esélye van annak, hogy esni fog szombaton.

Biztonságos és látványos is lesz

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért az Operatív Törzs felel, amely folyamatosan figyelemmel követi az eseményeket, és szükség esetén a törzs vezetője dönthet valamelyik program, akár a tűzijáték leállításáról is. Ha erre kerülne sor, a tűzijáték egyetlen gombnyomással leállítható, akár bizonyos részeit is meg tudják állítani.

Lupsán István, a Pyro-1 Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a hagyományoknak megfelelően 21 órakor kezdődő, több mint 25 perces tűzijáték összesen 21 ezer látványeffektet tartalmaz. Ebben az évben a Lánchíd déli járdájáról, a Gellért-hegyről, illetve a Dunáról három pontonról és egy új helyszínről, az Erzsébet híd északi járdájáról is lőnek majd fel tűzijátékot. A Citadellán szombaton kezdték meg a telepítést, emiatt csütörtöktől a Lánchídon és az Erzsébet hídon részleges forgalomkorlátozásokra is készülni kell.

A programok

  • A programok szombat reggel fél 9-kor, a Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti zászlót.
  • Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, ahol köszöntőt mond Simicskó István honvédelmi miniszter, ünnepi beszédet pedig Áder János államfő.
  • Áder János 11 órakor a Sándor-palotában adja át a Szent István-rendi kitüntetéseket.
  • Délelőtt 10 órától délután 6 óráig idén is lesz parlamenti nyílt nap, ennek keretében egész nap ingyenesen lesz látogatható az Országház, ahol bárki megnézheti a Szent Koronát is.
  • Emellett napközben gyerekprogramok, családi programok és koncertek lesznek a Clark Ádám téren, és idén is megrendezik a mesterségek ünnepét a budai Várban.
  • 17 órától pedig ünnepi szentmise lesz a Szent István-bazilikánál, amelyet a hagyományos ünnepi körmenet követ majd.
  • 21 órakor kezdődik a tűzijáték.

Az ünnepi programok miatti forgalomkorlátozásokról és menetrendváltozásokról szerdán külön sajtótájékoztatót fognak tartani.