Egyre több a betöltetlen fogorvosi praxis

2016.08.16. 07:13

Akár csak a háziorvosoknak, a fogorvosoknak is szükségük lenne letelepedési és praxisvásárlási támogatásra - mondta a Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke a Magyar Időknek. 

Hermann szerint évek óta kérik a kormányt a fogorvosok, hogy legalább arra az összegre pályázhassanak a fogorvosok, ami a háziorvosoknak kiírt keretből minden évben megmarad, eddig ért el sikert ezen a téren a lobbijuk. Idén is az egészségügyi államtitkársághoz fordultak, ahol azt mondták nekik, hogy megvizsgálják a lehetőségeket. 

A probléma azért sürgető, mert a pályakezdő fogorvosoknak még nincs elég tőkéje a magánpraxishoz, ezzel párhuzamosan pedig egyre kevesebb a betöltetlen fogorvosi praxis is. 

Jelenleg 220-270 betöltetlen fogorvosi praxis van az országban, több olyan is, ahova már több mint tíz éve nem találtak orvost. Békés, Nógrád, és Vas megyében is vannak ilyenek. A Magyar Idők azt írja, hogy különösen a gyerek- és iskolafogászatokban nehéz orvost találni. 

Hermann szerint az üres praxisoknak ugyanaz az oka, mint a háziorvosoknál: "a szakma elöregedett, és nincs elég utánpótlás, a fiatalok inkább külföldre mennek vagy a magánszférában helyezkednek el" - olvasható a lapban.