Több szülésznő hagyta el az országot, mint korábban

2016.08.16. 07:24

Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) legfrissebb adatai szerint a béremelések ígérete sem tartja itthon az orvosokat: az év első felében több ápoló és szülésznő hagyta el az országot, mint korábban - ismerteti a felmérés eredményeit a Blikk. 

A lap szerint az elvándorlás különösen a 40 év alatti orvosokat és ápolókat érinti, mivel a fiatalabbak az itthoni bérük hatszorosát tudják megkeresni külföldön. Az országból távozó egészségügyi dolgozók körében a legnépszerűbb célállomások: Egyesült Királyság, Németország, Svédország, Ausztria és Írország. 

A Blikk azt írja a kutatás alapján, hogy a megfelelő ellátás érdekében 11 százalékkal több orvos kellene a magyar egészségügyi rendszerbe. A lap felidézi, hogy a kormány ígéretei szerint még idén ősszel 107 ezer forintos alapbéremelést kapnak az orvosok és a gyógyszerészek, akiknek jövő novembertől további 100 ezer forinttal emelkedhet a fizetése. Azt írják, hogy a szakdolgozóknak is tíz százalékos béremelés juthat. 

A fizetésemelések közül nem minden úgy történik, ahogy a kormány kommunikálja: a védőnőknek 30-35 ezer forintos fizetésemelést ígértek, de ennek csak töredékét kapták meg ténylegesen a dolgozók, ezért ősszel sztrájkra készülnek a szférában.