Kimentek a Szigethez ellenőrizni a taxisokat, tízből hét azonnal megbukott

2016.08.17. 15:30

A Sziget egyik ír fesztiválozóját 25 ezer forintra lehúzó majd megverő taxis esete után megkérdeztük a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), hogy a rendezvény egy hete alatt hány alkalommal folytattak ellenőrzést, találtak-e szabálytalanságokat, és ha igen, hány alkalommal és miket. A BKK ugyanis azt állította, hogy a Sziget térségében fokozottan ellenőrzi a taxiszolgáltatást.

Szerda délután meg is kaptuk a választ, amin teljesen ledöbbentünk.

A BKK ugyanis szerdáig 82 esetben ellenőrizte a taxisokat a Szigetnél, és 59 esetben találtak jogsértést. Vagyis a taxisok 72%-a megbukott az ellenőrzésen.

A BKK válasza szerint az ellenőrzést „a Sziget helyszíne körül és a „szigetlakók” által is látogatott népszerű szórakozóhelyek környékén″ végezték, és a fenti szám még nem is tartalmazza a szerdán és az éjszaka során felvett jegyzőkönyvek eredményét. 

A BKK szerint a 82-ből 59 esetben feltárt jogsértések a leggyakrabban a következők voltak:

  • engedély nélküli személyszállítási tevékenység, érvénytelen engedély
  • személyszállítási vezetői igazolvány hiánya
  • taxaméter befolyásolása, rögzített viteldíj, hiányos/hamis nyugta, nyugtaadás elmulasztása
  • taxiállomás-használati hozzájárulás hiánya (ami azt jelenti, hogy Budapesten nem is szolgáltathatna)

A fentiek csak a szúrópróbaszerűen elvégzett hivatalos ellenőrzések eredményeit jelentik, nem a ténylegesen megvalósult jogsértések számát. A BKK azt írta, hogy a Sziget ideje alatt eddig 13 utaspanasz érkezett be taxisokra, ezeknek a feldolgozása és kivizsgálása még folyamatban van.

A taxisrendelet életbe lépése utáni helyzet viszont nem csak a Szigetnél elképesztő, hanem egész Budapesten, az egész szezonban: a BKK májusban 205, júniusban 159, júliusban 178 alkalommal vett fel jogsértést megállapító jegyzőkönyvet.

De legalább az Ubert is sikerült elüldözni.