Kvótanépszavazás: 4 millió voks kell a Fidesznek

D KOM20160801006
2016.08.18. 07:04

A Figyelő eheti számában "Vérre megy" címmel jelent meg cikk a kvótanépszavazásról: a kormánypártok kommunikációjára rálátó forrásokkal beszéltek arról, mit jelent az október 2-i referendum a Fidesz és Orbán Viktor számára, mire lehet számítani a kampányban, mi a tét, mik a várakozások. A cikk legfontosabb állításai:

  • A miniszterelnöknek igenis nagyon fontos a részvételi arány: a Fidesznek kizárólag az jelentené a győzelmet, ha legalább 4 millióan elmennének szavazni, és úgy nyernének a nemek.
  • A kampány szeptember elsejétől fog csak igazán beindulni. (Addigra vége lesz az olimpiának és azzal együtt a politikai uborkaszezonnak is.) Minden miniszter, államtitkár országjárásra indul majd, és elvárják tőlük, hogy teljes erőből mozgósítsanak a nemmel szavazásra.
  • Orbán Viktor arra számít, hogy ha a nemek meggyőző fölénnyel nyernek, akkor más országok is utánozni fogják a magyar példát, referendumcunami indul Európában. Leginkább a V4-ektől várja azt, hogy ha nem is rendeznek népszavazást, de minden fórumon támadják majd az EU döntését a kötelező kvótákról.
  • Az ellenzéki pártok megosztottsága (az MSZP és a DK otthonmaradásra biztat, a jobbikosokat nemmel szavazásra kéri a párt, a Liberális Párt szerint el kell menni és igennel szavazni) a Fidesznek kedvez.
  • A felmérések szerint sikeresen átment a köztudatba az a kormányzati üzenet, hogy a függetlenségünk a tét, Brüsszel nem dönthet a fejünk felett.
  • A Tárki szerint a felnőtt lakosság 37 százaléka mondja azt most, hogy biztosan elmegy szavazni, és további 27 százalék valószínűnek mondja a részvételét.

Borítókép: MTI / Komka Péter