Kétszer annyian utálják Orbánt, mint ahányan imádják

2016.08.19. 07:01
Új módszerrel méri és mutatja be a politikusok népszerűségét a Republikon Intézet. A kutatócég azt is méri és közli ezentúl, hogy egy politikusnak mekkora az elutasítottsága, mekkora az ellentábora. A mostani kutatásukból kiderült, hogy a baloldali politikusok közül Szél Bernadett és Kunhalmi Ágnes a legnépszerűbb, és nekik alacsony az elutasítottságuk. Orbánt sokan nagyon kedvelik, de még többen utálják.

A politikusok népszerűségét mérni nehéz, és különböző kérdezéstechnikákkal, illetve módszertani húzásokkal alapvetően át lehet rajzolni egy rangsort. Ez derült ki a Republikon Intézet most közzétett kutatásából, amelyben 18 magyar politikus népszerűségét vizsgálták, és nem is kell mondani, más-más kérdésekre egészen különböző listák születtek. 

  • Ha arra kérdeztek rá például, hogy kit látnának az emberek szívesen döntéshozói pozícióban, az első két helyen Áder János és Orbán Viktor szerepel; őket három baloldali politikus, az LMP-s Szél Bernadett, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és a PM-es Karácsony Gergely követi. 
  • Ha a kérdés arra vonatkozik, kiket kedvelnek a választók: Áder, Szél és Kunhalmi végez a dobogón. Orbán itt csak az ötödik.
  • Ugyanakkor ha az a kérdés, kit nem kedvelnek kifejezetten, Gyurcsány Ferenc és Rogán Antal után Orbán Viktor itt is az élmezőnyben van, ő a harmadik.

Óvatosan kell tehát kezelni a politikusi népszerűségi listákat, amelyekről Dávid Ibolya óta tudjuk, hogy a párt népszerűségéhez ráadásul nincs is automatikusan közük. (Dávid évekig a népszerűségi listák élmezőnyében volt, az MDF népszerűségére azonban ebből vajmi kevés ragadt. Ennek az az oka, hogy Dávid jobbról és balról is kapott közepes értékeléseket, ami felhúzta a pontszámát.)

Gyurcsány csak ismertségben közelíti Orbánt

Már önmagában az is egy torzító tényező, hogy miért épp 18 politikust vizsgálnak egy kutatásban, és miért épp azokat a politikai szereplőket. A Republikon felmérésében például a jobbikosok közül csak Vona Gábor szerepel, míg a baloldalról a nem épp élvonalban lévő szocialista Horváth Csaba is bekerült a felmérésbe.

A Republikon kutatása abból a szempontból viszont hasznos, hogy a különböző válaszokból, rangsorokból remekül kirajzolódik az összkép, hogy egy politikust a szavazók mennyire ismernek, kedvelnek, utálnak, és mindezzel együtt kompetensnek tartják-e.

Néhány érdekesebb megállapítás a kutatásból:

  • A Fidesz–KDNP politikusai szinte egyeduralkodók ismertségben; velük csak a DK elnöke képes versenyezni (Gyurcsány Ferenc ismertségét nyilván nem az ellenzéki ténykedése, hanem a miniszterelnöksége növelte). Orbánnak 98,4, Gyurcsánynak 98,1, Áder Jánosnak 93,3 százalék az ismertsége.
  • Orbán Viktor és az Együtt-alelnök Juhász Péter a leginkább megosztó politikusok. Vagyis sokan válaszolják, hogy „kifejezetten kedvelik őket”, viszont esetükben magas az olyan válaszadók aránya is, akik kifejezetten nem kedvelik őket. 
  • Például majdnem kétszer annyian tartják egyértelműen ellenszenvesnek Orbán Viktort (21,8 százalék), mint ahányan kimondottan kedvelik (11,2 százalék). 
  •  
  • Magas az elutasítottsága Lázár Jánosnak, valamint Gyurcsány Ferencnek és Rogán Antalnak is – utóbbi két politikus gyakorlatilag a népszerűség összes mérhető dimenziójában a legrosszabb helyet szerezte meg.
  • A két legkevésbé elutasított politikus az LMP korábbi és jelenlegi társelnöke, Schiffer András és Szél Bernadett.
  • Az elemzésben vizsgált politikusok közül csak három olyan volt, akit többen szívesen látnának döntéshozói pozícióban, mint ahányan kedvelik őket: ők sorrendben Orbán Viktor, Molnár Gyula MSZP-elnök és Lázár János. 
  • A fideszesek táborában a következő a fideszes politikusok népszerűsége: Orbán Viktor (76 százalékkal), Áder János (67), Lázár János (50).
  • A baloldali kormányra áhítozók táborában pedig ez a baloldali, liberális politikusok népszerűsége (figyelemre méltó az alacsonyabb népszerűségi pontszám): Szél Bernadett (49,5 százalék), Kunhalmi Ágnes (46,8), Molnár Gyula (45,2).

Szél, Áder, Kunhalmi a lista elején

A Republikon az előbb bemutatott módszertani problémák miatt a jövőben egy új indexszel mutatja majd be a politikusi népszerűséget. A dolog az adott politikussal szimpatizálók, illetve nem szimpatizálók különbségén alapul. Vagyis az intézet megméri, hogy a politikust mennyien kedvelik, illetve azt is, mennyien nem kedvelik, utálják. Majd az előbbi csoport százalékos értékeit pozitív, míg az utóbbiakét negatív előjellel látja el. A kettőt pedig kivonja egymásból.

Így kapunk egy olyan listát, amelynek értékei mínusz 100-tól plusz 100-ig terjedhetnek, és ezen jobban láthatjuk, hogy egy politikusnak a drukkerei vagy az ellendrukkerei vannak többen. A Republikon most először publikált indexe alapján négy olyan politikus van, akinek több a szimpatizánsa, mint az ellendrukkere. Sorrendben: Szél Bernadett, Áder János, Kunhalmi Ágnes és Karácsony Gergely.

Mivel Orbánnak a kedveltségénél nagyobb az elutasítottsága, ezért ő a középmezőnyben található, de így is megelőzi Molnár Gyulát és Vona Gábort. A lista végén Lázár, Rogán és Gyurcsány kullog, ami abból adódik, hogy őket kevesen kedvelik, és sokan kifejezetten nem kedvelik.

A teljes kutatást itt lehet végigböngészni.