Bevándorlás, hősiesség és kormányhaverok

D MAR20160820002
2016.08.20. 09:55

A köztársasági elnök, kormánypárti és ellenzéki politikusok is megszólaltak a nemzeti ünnep apropóján illetve rendezvényein. 

  • Áder János köztársasági elnök arra intette az augusztus 20-ai katonai tisztavatás részvevőit, hogy legyenek büszkék magyarságukra, a magyarok eredményeire, a magyar találmányokra és a magyarok találékonyságára. Az államfő azt mondta, a "hazaszeretetet nem temettük el a múlt nagyjaival együtt súlyos márványtömbök alá, és a hősiesség nincs szobrokba dermesztve", mert hősiesnek lenni nemcsak a történelmi cselekedetek révén lehet, hanem becsületes munkával, kitartó szorgalommal, tiszteletreméltó teljesítménnyel is. Azt is kérte a magyaroktól, legyenek büszkék sportolóikra, és érezzék azt, hogy együvé tartoznak, amikor a dobogó tetején magyarok állnak.
  • Lázár János azt mondta, Magyarország soha nem mondott le szuverenitásáról, a keresztény, független állam Szent István öröksége. Az Európai Unió nem egy több száz éves politikai szövetség, hanem egy tesztüzemmódban működő kezdeményezés - mondta a miniszter. "Brüsszel ma nagyobb határsértő, mint a bevándorlók", hiszen a "zéró legitimitású, senki által meg nem választott" európai vezetők kényük-kedvük szerint próbálják alakítani a tagsági szerződést, pedig szuverenitásáról egyetlen tagállam sem mondott le - mondta.
  • Simicskó István, honvédelmi miniszter azt mondta, a magyar állam stabil pont a változó világban. Új biztonsági kihívások jelentek meg, mint például a tömeges bevándorlás és a terrorcselekmények növekvő száma. Magyarország olyan állam, amely "együttműködésre törekszik, megbízható barát és szövetséges", ezzel együtt "élni és boldogulni szeretne". A legfontosabb a magyar emberek és Magyarország biztonságának garantálása, ehhez elengedhetetlen a Magyar Honvédség megerősítése.
  • Az MSZP nevében Molnár Gyula adott ki közleményt. Eszerint Szent István király európai, keresztény értékeket valló, egységes államot teremtett, a kormány azonban megkérdőjelezi ezt a három tartóoszlopot, és szembefordul legfontosabb történelmi hagyományainkkal. A kormány kárt okoz, amikor az Európai Unió ellen hangol, semmibe veszi a legfontosabb keresztényi értékeket, a felebaráti szeretet és együttérzés parancsát. Nem a magyar nemzet egészét képviseli, csak saját politikusainak és haverjainak kedvez.
  • A Demokratikus Koalíció szerint a mai Magyarország nem sok mindenben emlékeztet Szent István keresztény országára. Közleményükben azt írták, a menekültellenes gyűlöletplakátokkal elárasztott utcák nyomokban sem tartalmazzák a keresztény tanításokat, a kormány "le akar térni államalapítónk útjáról". Kiemelték, a DK hisz abban, hogy Magyarország visszatér Szent István és az európaiság útjára, a kirekesztés és a gyűlölet politikája pedig elbukik.
  • A PM szerint az államalapítás ünnepe a közös ország, a közös múlt és a közös jövő ünnepe, amit meg kell védeni. Azt írták, beárnyékolja az ünnepet, hogy bűncselekmény hiányában lezárták az V. kerületi ingatlanok ügyében indított nyomozást". Hozzátették, azt sem szabad elfeledni, hogy "Magyarországon milliók esnek ki a társadalomból, így a hazából". "Rájuk gondolva kell erőt gyűjtenünk, és hinni abban, hogy Orbán Viktor távozása után még egyszer újjáépíthető az ország".
  • A Magyar Liberális Párt szerint a magyarok is bevándorlókként érkeztek a Kárpát-medencébe, úgy tűnik azonban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz elfeledkezett erről. Hozzátették, nem szabad elfeledkezni arról, hogy az Orbán-kormány hivatali ideje alatt 600 ezer magyar hagyta el az országot. Magyarország nemrég még nyitott, befogadó, toleráns ország volt, a párt pedig hisz abban, hogy a magyarok többsége ma is egy ilyen országban szeretne élni, írták.

(Borítókép: Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédvezérkari főnök érkezik a nemzeti lobogó ünnepélyes felvonására az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren 2016. augusztus 20-án. Fotó: Marjai János/MTI)