Ellenzéki szakításhoz vezetett, hogy a fideszes frakcióvezető díszpolgár lett

2016.08.22. 12:14

Kilép a nyíregyházi Együtt és a DK az helyi MSZP-vel közös frakcióból - tudta meg az Index az Együtt önkormányzati képviselőjétől, Lövei Csabától. Az ügy előzménye, Adorján Gusztávot, a nyíregyházi Jósa András Kórház főigazgatóját, egyben a hivatalban lévő Fidesz frakcióvezetőjét a város díszpolgárává választották. 

A javaslatot a helyi szocialisták vezetője, Nagy László megszavazta, egy másik szocialista kiment a teremből. A DK és az Együtt képviselői, valamint a jobbikosok nemmel, egy független jelölt pedig igennel szavazott. 

Bár Adorján Gusztáv díszpolgárrá választása verte ki a DK-nál és az Együttnél a biztosítékot annyira, hogy szakítson az MSZP-vel, a szocialistákkal való viszony korábban is rossz volt. A DK és az Együtt helyi politikusai régóta nehezményezik, hogy az MSZP-s képviselők nem viselkednek ellenzékként és együtt "mozognak" a Fidesszel. Amíg például helyi korrupciós ügyekben a DK és az Együtt feljelentéseket tett, ugyanezt nem tették meg a szocialisták.

A Változást Nyíregyházáért elnevezésű pártszövetséget még 2014-ben hozták létre, ebből lép most ki a DK-s Hunyadi János és az Együttes Lövei Csaba, a jövőben önállóan képviselik majd a pártjukat.  

Megkerestük az összes helyi képviselőt, hogy megkérdezzük, mi a véleményük arról, hogy egy hivatalban lévő politikust - aki ráadásul frakcióvezető is - díszpolgárrá választanak. Lövei Csaba lényegében megismételte, amit erről korábban mondott:  függetlenül az illető szakmai és magánéleti érdemeitől hivatalban lévő politikus, pláne ha a róla döntő testület tagja szerinte ne kaphasson kitüntető címet. 

Béres Csaba, a Jobbik képviselőcsoportjának vezetője az Indexnek azt mondta, hogy részt vett azon az előzetes egyeztetésen, ahol Kovács Ferenc polgármester ismertette, hogy a díszpolgári címre jelöltek közül a megyei kórház igazgatóját, Adorján Gusztávot javasolja. "Az egyeztetésen jeleztem a polgármesternek, hogy a Jobbik nem tartja elfogadhatónak, hogy egy aktív politikust, méghozzá a fideszes városvezetés fideszes frakcióvezetőjét díszpolgári címmel tüntessék ki. Meglepetésemre ellenzéki képviselőként egyedül voltam a véleményemmel, ugyanis a baloldali összefogást képviselő Nagy László az egyeztetésen teljes mértékben támogatta a Fidesz javaslatát" - mondta Béres.

A jobbikos képviselő állítja: a polgármester javaslata nem érte váratlanul, ugyanis "az elmúlt egy évben a Jobbik nyomozást folytat a 15 milliárdos Tömbkórház projekt kapcsán, és feljelentést is tettünk környezet- és természet elleni bűncselekmény, radioaktív anyaggal való visszaélés és közokirat-hamisítás ügyében". Béres szerint "Adorján Gusztáv kórházigazgatóként több hazugságot is megfogalmazott az üggyel kapcsolatban, amiknek dokumentumos cáfolataival rendelkezünk". A jobbikosok szerint a díszpolgári címmel a fideszes városvezetés csupán a saját frakcióvezetőjének felelősségét próbálja leplezni. 

Hunyadi János DK-s képviselő pedig azt írta az MSZP városi elnökének, Jeszenkszki Andrásnak, függetlenként folytatja, mert "az  egyes kérdésekben  Önök által képviselt  álláspont nem csak számomra, de a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöksége számára is elfogadhatatlan,  összeegyeztethetetlen a frakciószerű működéssel, a Demokratikus Koalíció által képviselt  értékekkel". Azt írta: "hisszük és valljuk, hogy a demokratikus erők együttműködése nélkül a Fidesz hatalom nem váltható le, de meggyőződésünk, hogy ennek a célnak eléréséhez  kemény, harcos, megalkuvások nélküli politizálásra van szükség."

Nyíregyházán nem ez az első eset, hogy hivatalban lévő politikust díszpolgárrá választanak. A kilencvenes években Baja Ferencet választotta annak a testület, Lövei Csaba egyébként akkor is ellenezte ezt.