Az ombudsmani törvénymódosítási kezdeményezések harmadát elutasítják

2016.08.24. 05:54

Az ombudsman által kezdeményezett törvénymódosítások csaknem egyharmadát elutasítja a kormányzat, írja a Magyar Nemzet.

Székely László, az alapvető jogok biztosa elmondta a lapnak, hogy 2015-ben 140 jelentést adott ki, amelyek közül mintegy ötven ügyben kezdeményezte valamelyik jogszabály módosítását, vagy a jogi környezet áttekintését. Ennek közel kétharmadát fogadta el a jogalkotó. Ahol pedig nem, ott hiába szólítja fel törvényalkotásra az ombudsman az illetékes szakminisztériumot, az nem teljesíti a kérést

Székely László a Magyar Nemzetnek küldött összefoglalójában azt írta, nem történt előrelépés a szociális intézményekben a szakápolási rendszer szabályainak módosításában, a védőnői szolgáltatás igénybevételének ügyében, és a nevelőszülői hálózatokban a pszichológus alkalmazásának szabályozásában sem.

Viszont több fontos módosítás is született az alapvető jogok biztosa kezdeményezésére: kikerült a munka törvénykönyvéből az a szabály, amely nem minősítette munkában töltött időnek a harminc napot meghaladó keresőképtelenségi időszakot, és lehetővé vált, hogy álláskeresőként nyilvántartásba vegyenek cselekvőképtelen és a cselekvőképességében a munkaviszonnyal összefüggő ügycsoportban részlegesen korlátozott személy. És az ombudsman jelentése után csoportosított át a kormány a fővárosi Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriai osztályának felújítására 40 millió forintot.