Korrupcióinfó: gyanús pályázatoknál tűnt fel a Mengyi-ügyből ismert szervezet

2016.08.25. 10:41
A Mengyi Roland fideszes képviselőhöz köthető korrupciós botrányban érintett, állítólag elcsalt uniós pályázatok iskolapéldáit mutatta be Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a 30. Korrupcióinfóján. A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány (DBMTA) alapító okiratban meghatározott céljaitól eltérő uniós fejlesztési projekteket nyert meg, a megvalósításukra pedig szerinte gyanús közbeszerzéseket írtak ki. Ráadásul többször is azt a Public Sector Kft-t bízták meg, amely a Mengyi ellen elrendelt nyomozati anyagokban is feltűnt, mint kamupályázat-gyártó.

Augusztus elején lehallgatási jegyzőkönyvekre és nyomozati anyagokra hivatkozva írta meg a 168 óra, hogy Mengyi Roland fideszes képviselő kenőpénzért cserébe szervezhetett EU-s forrásokból megvalósuló pályázatokat, hogy aztán a termelői szövetkezeteknek megítélt támogatás 90 százalékát visszafolyassák neki.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint a Mengyi-ügyből ismertekhez hasonló pályázatokat nyerhetett el a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány (DBMTA). A politikus úgy látja, hogy a szervezet közbeszerzései pedig arról árulkodnak, hogy azokat eleve nem gondolták komolyan. Erre utal, hogy mindig ugyanazokat a cégeket hívták meg az eljárásokba, és sokszor teljesíthetetlenül rövid határidő alatt dolgoztak. Ráadásul a kiírásokat többször is az a Public Sector Kft. nyerte meg, amelyik a Mengyi-féle kamupályázatot is összeállította.

Arra, hogy a pályázatokat csak az EU-s pénzek lehívása miatt írták ki, utal az is, hogy a DBMTA az alapító okirata szerint a dél-békési mezőgazdasági termelők érdekeit képviseli és a termelésben segítse őket; de mégis megnyert több agráriumtól teljesen független pályázatot. Például Mezőkovácsházán egy 125 millió forintos egészségügyi témájú TÁMOP-kiírást, szűrőprogramok és az egészségügyi fejlesztések megszervezésére.

A megvalósításra a Public Sector Kft-t kérték fel 17,3 millió forintért, amelynek szintén nincs egészségüggyel kapcsolatos bejegyzett tevékenységi köre, de ezzel együtt vállalták, hogy egészségnapokat szerveznek és öt betegségtípus szűrését végzik el.

Ha éppen az kellett, a Public Sector családi élettel kapcsolatos tanácsadásokat is szervezett. Szintén egy, az alapítvány által kiírt pályázaton 21 millió forintért hoztak létre Baba-Mama Akadémiát és tartottak előadásokat az egészséges férfi-nő kapcsolatról Pusztaottlakán.

Hadházy a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra is, hogy minden esetben meghívásos pályázaton nyert a Public Sector, és mindig ugyanazzal a két másik céggel versenyzett. De nemcsak Békés megyében, hanem több száz kilométerrel arrébb, a fejér megyei Cecén és Lajoskomáromban is.

Nem a Public Sector volt az egyetlen állandó befutó a DBMTA meghívásos közbeszerzésein. 2015-ben 88 millió és 125 millió forintot fizettek békés megyei humerőforrásfejlesztési előadásokért és tanácsadásokért három budapesti cégnek, a Humanitas Socialis Kft.-nek, IBS Management Nonprofit Kft.-nek, a TOPSEC Informatikai és Oktatási Kft.-nek, valamint a Kiváló Nevelési Kultúráért Alapítványnak. Mindezt ráadásul úgy, hogy Hadházy szerint az egyik TÁMOP-programot hivatalosan nem is a DBMTA nyerte meg, így köze sem lehetett volna a közbeszereztetéshez.

Furcsa cégek nyerték a furcsa alapítvány pályázatait

Hadházy a sajtótájékoztatón kitért a DBMTA és a Public Sector Kft. hátterére is. Az alapítvány ugyanis Simonka György fideszes képviselőhöz köthető a szervezet munkatársán, Gábriel Pálnén keresztül, aki a politikus több vállalkozásában feltűnik, ahogy arról korábban a Magyar Narancs is írt.

A Public Sector Consulting Kft.-ről a 168 óra derítette ki, hogy a fő tulajdonosa Holbok Sándor, aki korábban az egyik Fidesz-alapítónak, Szájer Józsefnek a kabinetfőnöke volt. Később a Habony Árpád vezényelte központi kampánycsapat egyik területfelelőse lett.