Fischer Ádám és Dés László is visszaadja a lovagkeresztet

2016.08.28. 22:31

Egy héttel a Bayer Zsolt újságíró kitüntetése nyomán kirobbant botrány után elérte a százat a lovagkeresztet tiltakozásképpen visszaadók száma. Vasárnap este két igazi nagyágyúval érte el a számláló a százas határt. Először Dés László zeneszerző írta ki a Facebook-oldalára, hogy:

Majd kisvártatva a világhírű karmester, Fischer Ádám juttatta el a sajtóhoz az alábbi, szűkszavú közleményt:

Tisztelt Köztarsasagi Elnök Ur!

2002-ben muveszi munkam elismeresekent kituntettek a Magyar Köztarsasagi Erdemrend (ma: Magyar Erdemrend) Közepkeresztjevel. Erröl az Erdemrendröl az ismert okok miatt most lemondok, es azt Önnek visszaküldöm.Kivalo tisztelettel, Fischer Adam"

Bayer Zsolt, akinek publicisztikai munkássága egy része erősen megosztó, sőt, jogerősen gyűlöletkeltő, pár napja azt nyilatkozta, hogy esze ágában sincs lemondani a kitüntetésről a tiltakozás hatására, de a trágár hangnemet ezentúl visszafogja majd kicsit, mert egy lovagkereszt mellett már nem illendő a káromkodás.

Hogy pontosan ki és miért terjesztette fel a kitüntetésre az újságírót, és a lovagkeresztet odaítélők szemében a munkássága melyik része mennyire ellensúlyozza melyik másikat, az mai napig elég zavaros. A kitüntetést visszaadók listáját itt találja, a témában született összes cikkünket pedig itt olvashatja; ha az összes figyelmes végigbogarászása után sem lesz kristálytiszta az ügy minden részlete, a hiba nem az ön készülékében van.