Nő is lehet a komondoros Balogh József utódja

2016.08.29. 17:12

Hétfőn délután négykor lejárt a jelöltállítási határidő a fülöpházi időközi polgármester-választásra, amely a kvótanépszavazással egy napon, október 2-án lesz. Fülöpházán a nőverésért jogerősen elítélt polgármestert, Balogh Józsefet kell pótolni.

Balogh amíg csak lehetett, küzdött azért, hogy a vak komondoros ügy ellenére megtarthassa a polgármesteri posztját, és csak akkor mondott le, elébe menve a méltatlansági eljárásnak, amikor már végleg reménytelenné vált a helyzete. A nem egyértelmű jogi helyzetben megpróbálkozhatott volna azzal, amivel a jogerősen elítélt, de Gyömrőn mégis újra polgármesternek választott Gyenes Levente, Balogh József azonban nem indul el az októberi időközi választáson.

Augusztus elején 781-en szerepeltek Fülöpházán a névjegyzékben. A polgármesterjelölt-állításhoz a választópolgárok legalább 3 százalékának, 24 embernek az ajánlására volt szükség.

A legutóbbi választást 2014-ben a Fülöpházát 2010 óta vezető Balogh József úgy nyerte meg a vak komondoros botrány kirobbanása ellenére, hogy nem volt kihívója. Akkor a választásra jogosultaknak csak 39 százaléka jelent meg, és közülük is minden 6. ember érvénytelenül szavazott.

Most viszont hárman is sikeresen beszálltak a versenybe, tudta meg az Index a Helyi Választási Bizottság illetékesétől. A hétfői határidőig három polgármester-jelöltet vettek nyilvántartásba:

  • Kalapos Máriát, a Magyar Munkáspárt színeiben,
  • Lesi Árpádot, függetlenként,
  • Nagyné Balogh Csillát, függetlenként.

Korábban jelölő szervezetként nyilvántartásba vették a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot is, de ott végül nem gyűlt össze a szükséges számú ajánlás.

Kalapos Mária nyugdíjas tanárnő, ő a Munkáspárt Bács-Kiskun megyei vezetője és a párt Központi Bizottságának is tagja. Bácsalmáson él, Fülöpházához nincs semmilyen kötődése, éppen ezért nem is tartja valószínűnek, hogy megválasztanák. "Csak azért indulok, mert a pártunknak van egy határozata arról, hogy induljunk el minden időközi választáson, hogy magáról a pártról tudomást szerezzenek az emberek" - magyarázta el a jelölt hétfőn az Indexnek. Szerinte egyértelmű, hogy a fülöpháziak olyasvalakit választanak majd meg polgármesternek, aki helybéli, és ezért ismeri a helyi problémákat. Abban a nem várt esetben azonban, ha mégis ő nyerné meg a választást, egy időre otthagyná a bácsalmási lakását, és albérletet keresne Fülöpházán, mondta.

Lesi Árpád, akinek a fia egyébként a nem messzi Kunszentmiklós kormánypárti polgármestere, régóta politikusként dolgozik Fülöpházán. Független képviselő volt a faluban már jóval Balogh ideje előtt is, és ugyan 2010-ben nem sikerült elég szavazatot szereznie egy mandátumhoz, 2014-ben 128 szavazattal újra képviselői helyhez jutott a testületben. Kerestük telefonon, de azt üzente, nem szeretne nyilatkozni a sajtónak.

Nagyné Balogh Csilla Kerekegyháza és Fülöpháza közös önkormányzati hivatalánál a fülöpházi kirendeltség vezetője. Rendszeresen ő látta el a jegyzőkönyvvezetői feladatokat a fülöpházi képviselő-testület ülésein.