Megvertek egy BKV-sofőrt, mert jegyet kért, mentők vitték el

2016.08.31. 17:36

Megvertek egy BKV-buszsofőrt a 95-ös járaton, a súlyosan sérült járművezetőt mentő szállította el a helyszínről, közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet. Szerdán kora délután a félig nyitott fülkében dolgozó sofőr jegyvásárlásra szólított fel néhány felszálló utast, akik erre egy kitört karfával ütlegelni kezdték.

"Az eset megdöbbentette a szakmát, a szakszervezet minden eddiginél gyorsabb, mielőbbi megoldást sürget" - kommentálta a hírt Nemes Gábor, az EKSZ elnöke. A szakszervezet ezúttal nem a BKV-t sürgeti, hiszen ott megkezdődött az átalakítás tervezése, hanem a fővárostól vár azonnali pénzügyi segítséget a fülkék átalakítására, a buszsofőrök védelmére.

Nemes szerint az EKSZ többször is jelezte, hogy a biztonságos munkavégzéssel kapcsolatos legnagyobb hibát a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) követte el akkor, amikor minden különösebb hatástanulmány, a körülmények és a hazai utazási kultúra gondos átvizsgálása nélkül a járművezetőkre erőltette a jegyellenőrzési és jegyeladási feladatokat.

Az EKSZ már akkor is szólt, hogy súlyos tévedés a nemzetközi gyakorlatra hivatkozva úgy bevezetni a rendszert, hogy a feltételek messze alulmúlják a külföldi színvonalat. Az EKSZ követeli azt is, hogy megelőzési célzattal akár a törvényi módosítással szigorítsák a közszolgálatot ellátó személyek elleni támadások büntetési tételét.