Kocsis Máté nem enged az őrjöngő-késelő migránsokból

2016.09.01. 17:13
Nem sikerült peren kívül megegyeznie Kocsis Máténak, a VIII. kerület fideszes polgármesterének és a Magyar Helsinki Bizottságnak (MHB) a politikus tavaly augusztusi migránsellenes Facebook-bejegyzésének ügyében. A Fővárosi Törvényszéken csütörtökön megtartott tárgyaláson viszont kiderült, hogy Kocsis és a másodrendű alperes, a VIII. önkormányzat majdnem beleállt a nyilvános bocsánatkérésbe, erről egyszer tájékoztatták is az MHB-t, végül a politikus kihátrált az egyezségből.

Kocsis Máté józsefvárosi polgármestert azután perelte be a Magyar Helsinki Bizottság, hogy tavaly egy politikusi Facebook-oldalára feltöltött bejegyzésében szemetelő, rongáló, őrjöngő és tolvaj migránsokat vizionált a kerületi II. János Pál pápa térre.

Akkor azt írta:

A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkre tették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen.

Bár tavaly nyár végén, a migrációs válság csúcspontján valóban több száz, többnyire afgán táborozott a téren, Kocsis több állítása sem felelt meg a valóságnak. A hatóságok a 444 kérdésére például nem erősítették meg, hogy történt volna késelés, vagy lopás a helyszínen, így arról sem nyilatkoztak, hogy ilyen bűncselekményekhez köze lett volna menedékkérőknek.

Tavaly augusztusban mi is jártunk a téren – Kocsis posztját követően direkt elmentünk oda – de az áldatlan állapotokat mi sem találtuk. Sőt, a helyiek inkább tűntek megértőnek, mint aggódónak. (A kerületben is csak egy hasonló bűncselekmény találtunk, ami még júniusban történ: egy pakisztáni fiú késsel támadt egy lányra, de ekkor még nem éltek menekültek a II. János Pál pápa téren és a bűncselekmény is jóval messzebb történt.)

A Magyar Helsinki Bizottság a bejegyzés miatt még tavaly ősszel jelentette fel Kocsis Mátét, mert indoklásuk szerint az egyenlő bánásmódról szóló törvény tiltja a zaklatást, azaz a megfélemlítő, ellenséges, megszégyenítő környezetet kialakító magatartásokat. Azt kérték, hogy Kocsis távolítsa el a kifogásolt bejegyzést és nyilvánosan kérjen bocsánatot ő és a kerület is. A tavaly novemberi első bírósági meghallgatáson a polgármester ügyvédje felajánlotta, hogy az ügyet peren kívül rendezzék.

A csütörtöki tárgyaláson kiderült, hogy meg is keresték a Magyar Helsinki Bizottság képviselőit, és sikerült egy elsőre mindenkinek elfogadhatónak tűnő szövegben megegyezni. Eszerint Kocsis az MHB kérésére hangsúlyozta volna, hogy a posztjában szereplő kijelentések „általánosítóak, így alkalmasak lehettek arra, hogy sértsék a migránsok, mint társadalmi csoport méltóságát.”

Bár Kocsis és az önkormányzat képviselői azt írták, hogy ügyfeleik ezt el tudják fogadni, végül mégis kihátráltak belőle. A csütörtöki tárgyaláson arra hivatkoztak, hogy a kifogásolt mondatok a politikus véleményét tükrözik, a migráció pedig megosztotta a társadalmat és a mai napig vitáznak róla, valamint egyértelmű, hogy a szöveg csak az akkor a téren tartózkodó migránsokra vonatkozik.

Az ügyben tehát a bíróság állapítja majd meg, hogy Kocsis szavai tekinthetők-e véleménynek, illetve azok uszítók voltak-e, sértették-e az egyenlő bánásmódhoz való jogot. Várhatóan október 25-én hirdetnek ítéletet az ügyben.