Cikcakkos híd és használhatatlan biciklis pálya épült Hatvanban – 1 milliárdért

2016.09.05. 13:26

Jó eséllyel pályázhat az egyik legértelemtelenebb magyarországi uniós beruházása címre a Hatvanban megépített Zagyva-parti kalandpark, írja az Átlátszó. A Zagyva árterében lévő híd felesleges cikcakkokat ír le, a kalandpark le van zárva és kong az ürességtől, a kerékpárutat pedig egy év után feltörte a nád. A 1,1 milliárdos projekttel a Mészáros Lőrinchez közeli Duna Aszfalt jutott EU-s pénzekhez, írja az oknyomozó portál. 

Uniós pénzszórás Hatvanban: bizarr objektum és gazos kerékpárút több mint egymilliárdért from atlatszo.hu on Vimeo.

A belvároshoz közeli Zagyva-hídon vezet át a 3-as főút, a közlekedésbiztonság érdekében szükség volt egy kerékpáros hídra is. Egy egyszerű híd helyett egy nagyobb, komplexebb kerékpáros fejlesztési projektet álmodtak meg a helyi városvezetők. A kerékpáros turizmus fellendülése érdekében a híd mellett kalandparkot terveztek, és össze akarták kötni kerékpárúttal a várost a szomszédos Boldog településsel.

A cikcakkokat rajzoló híd alatt fatákolmányok és töredezett betontömbök utalnak a „kerékpáros kalandparkra”. A hídon lévő lejárat azonban le van lakatolva, és biztonsági őr védi az objektumot attól, nehogy illetéktelenek engedély nélkül behatoljanak. A biciklisek amúgy se nagyon jönnének erre, mert túlságosan balesetveszélyesnek ítélték a pályát, ezért inkább a pár száz méterre lévő parkolóban tákoltak maguknak egy triál pályát. Az átadás óta eddig összesen harmincheten jelentkeztek, hogy szeretnék használni a kalandparkot, írja az Átlátszó.