Magyar letelepedési kötvénnyel üzletel a bahreini konzul

2016.09.05. 11:23

Az Orbán Ráhel és Tiborcz István bahreini látogatása miatt elhíresült tiszteletbeli konzul nemcsak az olajbiznisszel foglalkozik, de a magyar állam letelepedési kötvényeivel is üzletel. Garamvölgyi Balázs nevére rátaláltunk ugyanis a bomba üzletként ismert letelepedési kötvények kereskedelme körül. 

Bahrein tiszteletbeli konzulja jegyezte be az Afrikában és az arab országokban letelepedési kötvényekkel üzletelő cég, az European Bond Program domainjét.

A céggel való kapcsolatra utal az is, hogy az angol nyelvű African Business májusi számában Garamvölgyi interjút ad, azt ecsetelve, hogy mennyivel többet nyújt a magyar letelepedési kötvény, mint bármely más EU-s országé.

Nálunk ugyanis elég a pénzt befizetni, ami mellett nem kell ingatlant venni, sőt, még csak az országban tartózkodni sem. Cserébe az arab vagy afrikai vásárló hozhatja a teljes családját, szüleit, gyerekeit, és mind szabadon utazgathatnak és üzletelhetnek az EU-ban.

Néhány oldallal arrébb pedig az általa bejegyzett European Bond Program hirdetése látható. A letelepedési kötvények offshore cégektől sűrű és Rogán Antal által kreált világáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.  Röviden a kötvényárusításról annyit érdemes tudni: a konstrukciót úgy rakták össze Rogánék, hogy az a magyar államot leszámítva minden résztvevőnek remek biznisz.

A Garamvölgyi által bejegyzett  Eubond magyarországi elérhetősége  megegyezik a Rogán Antal által delegált letelepedési kötvényes cégével, az  Arton Capital Hungary-ével. Ez az a vállalkozás, amelynek Bulgáriában bejegyzett tulajdonosa, az Arton Capital a Nol.hu szerint kétes ügyletekbe keveredett  szintén ilyen kötvényekkel.

A konzul csak segíteni akart

Megkerestük Garamvölgyi Balázst, aki lapunknak elmondta: ő csupán egy információs portált jegyzett be, nem tulajdonos semmilyen letelepedési kötvényes cégben. Azaz szerinte a hirdetéseket feladó, embereket toborzó Eubond csak egy honlap, nem cég.

Munkájából vagy egyéb okokból kifolyólag gyakran intéz domaint olyan cégeknek, amelyekhez amúgy semmi köze? – kérdeztük, amire a tiszteletbeli konzul nemmel válaszolt. Elmondása szerint ez volt az egyetlen ilyen eset. 

Garamvölgyi hozzátette: az Arton Capital nevű letelepedési kötvényes cég volt az, amely megkérte, hogy segítsen nekik a munkában, és gyűjtsön olyanokat, akik Magyarországon telepednének le. Ehhez a munkához hozta létre az Eubond.org-ot.

Többször is feltettük a kérdést, hogy eszerint ő maga fizette az afrikai üzleti lap hirdetéseit és a fizetett interjúnak tűnő anyagot, de Garamvölgyi Balázs erre nem akart egyértelmű választ adni. Azt viszont nem tagadta, hogy jutalékot kap az Arton Capitaltól a beszervezett ügyfelekért.

Elértük az Arton Capital vezetőjét is, aki nem tudott információt adni a Garamvölgyi-féle Eubondról. „Azért kerestük meg a tiszteletbeli konzult, hogy segítsen népszerűsíteni a céget” – mondta Balogh Radostina. Az Eubond megalapításának ötlete szerinte Garamvölgyié volt, és ezért nem is tudja, hogy az milyen konstrukcióban működik. Az Arton Capital nem fizet semmit az Eubondnak, így a reklámokat és minden működési költséget vélhetően Garamvölgyi fizeti. A tiszteletbeli konzul csak a behozott kuncsaftokért kap járulékot, mondta az Indexnek Balogh Radostina.

Interjúnkból kiderült az is, hogy az Arton amúgy nem szokott az Eubondhoz hasonló formációkkal dolgozni, Garamvölgyi Balázs az egyetlen, aki így dolgozik. Ezzel Balogh Radostina szerint azonban nincs gond, ahogy azzal sem, ha Garamvölgyi ebben a rendszerben egyszerre két oldalról is benne van:

először mint a magyar állam képviselője népszerűsíti a programot, majd ő maga, mint az Eubond képviselője, pénzt vesz fel a beszervezett kliensekért.

Az Arton Capital vezetője úgy vélte, összeférhetetlenségről csak abban az esetben beszélhetnénk, ha követségi dolgozó kapna pénzt a munkáért. A tiszteletbeli konzuli cím azonban nem akadály.

 Garamvölgyi állításához képest érdekes, hogy a szomszédos Egyesült Arab Emírségekben működik egy, a nem-cégéhez nagyon hasonló nevű igazi cég, a European Bond Program Management Consultancy (EBPMC), amelynek saját promovideója szerint van CEO-ja, azaz egy igaz vállalatról van szó. Mit ad isten, ez a cég is letelepedési kötvényekkel üzletel. A cég az Arton Capital egyik tulajdonosa, mégpedig egy bonyolult, nemzetközi céghálóban, erős offshore-szálakkal, derült ki a Magyar Nemzet cikkéből. 

Az MSZP-s múltat végképp eltörölni

Garamvölgyi egyébként csak az utóbbi években erősített rá a fideszes gazdasági holdudvarhoz vezető kapcsolataira. Az Eubond honlapját is csak nemrég, áprilisban jegyezték be.

A tiszteletbeli konzul korábban ugyanis a szocialistákhoz állt közel. Kinevezése is ehhez az időszakhoz köthető. Igaz, a Bahreinben többször is megfordult, az ottani üzleti körökre rálátó kapcsolatunk szerint Garamvölgyi már jóval kinevezése előtt tiszteletbeli konzulként mutatkozott be bahreini üzleti körökben. Ezt az anomáliát a saját honlapja is mutatja. Honlapja szerint 2007 óta tölti be a tisztséget, miközben hivatalos kinevezése valójában egy évvel későbbi, ahogy az a kormány hivatalos oldalán is szerepel.

A minimum egyéves különbség a tiszteletbeli konzul szerint egyszerű véletlen. „Ez csak elírás lehet, nem tudok rá mit mondani, hivatalosan, ahogy emlékszem, talán 2008-tól vagyok tiszteletbeli konzul. Hogy 2007 miért jelent meg? Elírás lehet.”

Garamvölgyi 2007-ben egyébként még  Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnököt kalauzolta Bahreinben.

Egy másik véletlen, hogy Garamvölgyi közel került a 2010-es szocialista kampányhoz is. Az akkori  kampányt belülről ismerő forrásunk Mesterházy Attila kampánystábjának környékén többször is találkozott a tiszteletbeli konzullal.

„Nem volt pozícióm a kampányban” – magyarázta értesüléseinket a bahreini konzul. Majd mikor hangsúlyoztuk, hogy háttéremberként, segítőként hivatkoztak rá, azt mesélte: „2010-ben találkoztam Mesterházyval, karácsonykor, egy rendezvényen, lehet, hogy kampányrendezvény volt, nem tudom.” Garamvölgyi nem adott magyarázatot arra, hogy miért jelent meg többször a szocialisták kampánystábja környékén.

A közelmúltra visszatérve Garamvölgyit régóta ismerő forrásunk arra is rámutatott: a tiszteletbeli konzul nem volt baráti viszonyban Orbán Ráhellel és Tiborcz Istvánnal. A házaspár Dubajban utazgatott, és nem valószínű, hogy baráti kapcsolataik ápolása miatt találkozott volna Bahreinben a konzullal.