A rutinműtétek után is kórházban tartják a betegeket, vajon miért?

2016.09.05. 08:57 Módosítva: 2016.09.05. 09:09

Tavaly közel 2,4 millió beteget bocsátottak el a hazai kórházakból, de csak 249 ezer embert kezeltek egynapos sebészeti beavatkozással, írja a Magyar Nemzet. 

Szakértők szerint ennél jóval több beteget lehetne a kezelés után néhány órával hazaengedni. Ez az ellátás olcsóbb az államnak és a kényelmesebb a betegnek is, de a félelmek és a pénz még mindig befolyásolja a kezelés módját.

Sok kórházvezető ugyanis attól tart, hogy ha nem használják ki megfelelően az ágyakat, akkor csökkenni fog kórháza finanszírozása. A betegek benntartását sokszor a páciensek rossz szociális helyzete vagy a rosszabb közlekedés is indokolja.

Emellett a hálapénz is szerepet játszhat a hosszabb ellátási időben: ha benntartják a beteget, a hozzátartozók hajlamosabbak több hálapénzt fizetni. Kincses Gyula korábbi egészségügyi államtitkár azt mondta: ha kiderülne, hogy nincs szükség egyes osztályokra, az rontaná a főorvosok presztízsét.    

Pedig az egynapos sebészeti ellátásokat egy idei rendelet szerint már az értékükön finanszírozzák, azaz ugyanakkor összeget kap a műtétre a kórház az OEP-től, ha benntartja a beteget, mintha hazaengedné. 

Magyarországon a műtéteknek körülbelül 15-20 százalékát végzik egynapos sebészeti beavatkozással.