Orbánt bírálta az ENSZ emberi jogi főbiztosa

2016.09.06. 12:16 Módosítva: 2016.09.06. 13:52

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa Hágában egy megnyitóbeszédben demagógnak nevezte az iszlámot bíráló, bevándorlásellenes politikusokat, így például a holland Szabadságpárt (PVV) vezetőjét, Geert Wilderst, aki győzelme esetén bezáratná az összes mecsetet és lezáratná Hollandia határait a muszlim menedékkérők előtt.

A bevándorlásellenes politikusok ideológiája hasonlít az Iszlám Államéhoz

A jordán Zeid Raad al-Husszein szerint sok a hasonlóság a holland politikus, Donald Trump, Orbán Viktor, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője, Miloš Zeman cseh államfő, Norbert Hofer osztrák szabadságpárti elnökjelölt és Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt vezetője, a brexitet támogató egyik brit politikus között. A főbiztos úgy vélekedett, ezeknek a politikusoknak az ideológiája közel áll az Iszlám Állam szellemiségéhez.

Eltérő módon, de mindannyian arra vágynak, hogy olyan tiszta és csodálatos formában támasszák fel a múltat, amelyben a napsütötte mezőket a nemzetiségi vagy vallási alapon egységbe tömörült népek lakják, ami ebben a formában valószínűleg soha nem volt igaz

– mondta Husszein, aki szerint ez az ígéret fikció, az ilyen leegyszerűsítő és féligazságokat használó vezetők pedig az aggódó emberekben szunnyadó félelmet táplálják.

Szijjártó: Elfogadhatatlan és felháborító

Az emberi jogi főbiztos kijelentéseire reagálva Szijjártó Péter külügyminiszter közleményt adott ki, amit szó szerint idézünk:

Zeid-al Hussein kijelentette, hogy felháborítják a féligazságok, a hazugságok és a manipuláció. Holott pont ezek a tulajdonságok jellemzik őt magát és nyilatkozatait a legjobban. Elfogadhatatlan és felháborító, hogy egy ENSZ bürokrata az Iszlám Állam ideológiájához hasonlítgat egy demokratikusan megválasztott európai politikust. Zeid al Hudsein ezzel a nyilatkozatával teljesen alkalmatlanná vált arra, hogy bármilyen pozíciót is betöltsön az ENSZ-ben. Eddigi tevékenységével, ilyen és ehhez hasonló nyilatkozataival földig rombolta a menekültügyi főbiztosi pozíció hitelét és tekintélyét.