Az üldözött keresztények segítésére hozott létre hivatalt a kormány

2016.09.07. 09:14

A keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot többek között a figyelemfelhívás és a humanitárius akciók koordinálására hozta létre a kormány – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az M1-en és a Kossuth rádión is szerda reggel.

A világ lakosságának egyharmada keresztény, és ők egyben a legüldözöttebb vallási csoport is Balog szerint. A vallásüldöző cselekmények 78 százaléka keresztények ellen irányul: minden öt atrocitásból négyet ellenük követnek el. Frekventált hely például a Közel-Kelet, így a menekültválsággal érintett területek is – írja az MTI. Balog szerint fontos, hogy legyen egy központ, amely felhívja a figyelmet erre a problémára, hogy ezt a dolgot komolyan kell venni.

Humanitárius segítség vallási alapon

A miniszter elismételte a kormány álláspontját a menekültválsággal kapcsolatban: egyrészt meg akarják védeni Európát, és a kulturális erózió elkerülése érdekében elutasítják a migrációt. Ezzel együtt viszont az elesetteken segítenek, a humanitárius segítségnyújtásra is kiemelt figyelmet fordítanak. A keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság feladata lesz a már megkezdett humanitárius munka folytatása és koordinálása. Példaként említette Balog, hogy az iraki Erbílben keresztény gyerekek számára építenek iskolát.

Arról a miniszter nem beszélt, hogy a menekültválság által valamelyest szintén érintett muszlim vallású menekülteknek tervez-e a kormány hasonló államtitkárságot létrehozni, vagy a nem keresztényekkel kapcsolatos humanitárius feladatokat is a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság fogja-e koordinálni.

Orbán Viktor augusztusi vatikáni látogatása során Ferenc pápával is találkozott
Orbán Viktor augusztusi vatikáni látogatása során Ferenc pápával is találkozott
Fotó: Orbán Viktor / Facebook

A keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság ötlete Orbán Viktor miniszterelnök augusztus végi vatikáni látogatásán merült fel. A 930 millió forintos büdzsével létrehozott intézmény Rétvári Bence felügyelete alá fog tartozni, és Török Tamás diplomata vezeti majd, aki évtizedek óta ezzel a területtel foglalkozik, korábban vatikáni munkát is végzett, és a poszt betöltésére is Olaszországból érkezett haza.