Lemondott a Bayert lovagkeresztre jelölő alapítvány elnöke

2016.09.07. 14:29

Lemondott a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnöke, Stark Tamás - tudta meg a Hvg.hu.

A Bayer Zsoltot a Magyar Érdemrend kitüntetésre jelölő alapítvány kuratóriumi ülésén nem szavazták meg a jelöléstől utólag elhatárolodó nyilatkozat kiadását, ezért az elnök úgy döntött, hogy nem kívánja viselni a morális terhet. Mint kiderült, a jelölés tényéről az elnökhelyettes Pintér Jolánon kívül más kuratóriumi tag nem tudott, ezért a mostani ülésen a tagok megdöbbenésüknek adtak hangot. Pintér megismételte, hogy a jelöléskor nem ismerte Bayer Zsolt publicisztikai munkásságát.

stark
Fotó: MTVA

A történész végzettségű Stark azt szerette volna, hogy adjanak ki egy, a jelöléstől elhatárolódó nyilatkozatot, mivel az alapítvány fő tevékenysége, a Honvéd téri koszorúzás ezentúl mindig összekötődne a Bayer-ajánlás tényével a sajtóban, ami rossz fényt vetne a megemlékezésre. De a nyilatkozatot a kuratórium nem támogatta, így Starknak nem volt más választása, mint a lemondás. Stark a Hvg.hu-nak elmondta, hogy Pintér Jolánban ugyanakkor nem merült fel a lemondás gondolata.

Mint ismert, mióta Bayer Zsolt megkapta a lovagkeresztet, több mint 100 közéleti személyiség adta vissza az állami kitüntetését.