Átsorolásos trükkel vonta meg a kormány több mint ezer tanártól a fizetésemelést

2016.09.07. 07:42

A kormány egy trükkös húzással több mint ezer, nyudíjkorhatárhoz közeledő tanártól vonta meg a Köznevelési Kerekasztalon megígért 26 ezer forintos fizetésemelést - írja a szerdai Népszabadság. Az oktatási államtitkárság még májusban automatikusan, kérelmezés nélkül, véglegesen átsorolta a "pedagógus II. fokozat"-ba azokat a tanárok, akik 2016. szeptember 1-jén hét évre, vagy annál kevesebb időre lesznek a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatártól, és nem vettek részt minősítési eljáráson. A kormány a minősítés hiányát kizáró tényezőként határozta meg a július 29-én megjelent, a béremelésről szóló  új kormányrendeletben, ahol a kitétel szó szerint így szól:

kivéve, ha korábban sikertelen minősítési eljárásban vett részt

Az augusztus végi tanévnyitó értekezleteken vált egyértelművé: akik 2015-ben jelentkeztek, de nem töltöttek föl portfóliót a november 30-i határidőre, azokat kirekesztik az előrelépésből. Bár esetükben semmilyen minősítés nem történt, a hivatalos értelmezés szerint mégis részt vettek minősítési eljárásban, amelyet sikertelennek nyilvánítottak. 

Aki úgy nem készített portfóliót, hogy jelentkezett minősítésre, azt a kormányrendelet kizárta a méltányosságból. Nem kap fizetésemelést, még ha 30-35 éves pálya is áll mögötte. Aki viszont úgy nem készített portfóliót, hogy nem is jelentkezett, azaz nem csinált semmit, az automatikusan, a nyugdíjazásáig évi 307 ezer forinttal magasabb fizetési osztályba kerül. És hogy még jobban bonyolódjon a helyzet: olyanok is vannak, akik 2016-ban jelentkeztek, mert erre szólította föl őket az Oktatási Hivatal. Ők sem töltöttek föl semmit, mégis megkapják a magasabb besorolást, mert a jogszabály megjelenése után a hivatal törölte a jelentkezésüket.

Összesen 1376 pedagógus kapott sikertelen minősítést – közülük 1321 azért, mert nem töltött föl portfóliót. A kizártak 2017-ben újra jelentkezhetnek, ekkor van lehetőségük a magasabb kategóriába való visszakerülésre.

Brassói Sándor, az OH köznevelési elnökhelyettese a Népszabadságnak elmondta, hogy az érintettek pontosan tudták, hogy 2015. november 30. volt a portfólió feltöltésének határideje, és szerinte a döntő többség tudatosan nem tett ennek eleget.

Voltak, akik üres oldalakat töltöttek föl, olyanok is, akik szégyellnivaló szövegeket írtak.

Az EMMI visszautasítja

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-hez szerda délután eljuttatott közleményében határozottan visszautasította a fenti állításokat. A témában megjelent cikkek az EMMI szerint félrevezetően állítják, hogy akik nem készítettek vagy hiányosan készítettek portfóliót, azok nem vettek részt a minősítési eljárásban. Az érintett pedagógusok részesei voltak a minősítési eljárásnak még akkor is, ha a pedagógus portfólió hiányos vagy nem megfelelő feltöltése miatt a minősítési eljárás többi elemére nem került sor. 

Az államtitkárság szerint sajnálatos, hogy voltak olyan pedagógusok, akiknek nem sikerült eredményesen teljesíteniük határidőre ezeket a feladatokat, ám az oktatási államtitkárság nem ígérte azt, hogy a minősítésben részt vett és ott sikertelenül szerepelt pedagógusok – a sikertelen minősítő vizsga ellenére – automatikusan magasabb fokozatba kerülnek besorolásra. A pedagógus-béremelés menetrendje, üteme, mértéke, jogosultjai, alapvető feltételei 2013 óta ismert jogszabályok és szakmai program mentén zajlik.