A Dunában találták meg a kutyát, amelyet vadászok lőttek le

2016.09.08. 13:35

Megtalálták annak a kutyának a tetemét, amelyet néhány napja vitatott körülmények között lőtt le egy vadász Szalkszentmártonban.

Az állat francia túrázóké volt, akik épp kerékpárral mentek, amikor a mellőlük eltávolodó kutyát kilőtték. A testet a Dunában találták meg, ami azért furcsa, mert az Indexnek a helyi vadásztársaság vezetője azt mondta, szabályszerűen elhantolták az állatot.

A tetem megtalálásánál ott volt az állatvédőrség is. Schreiter Katalin operatív vezető azt mondta, három napja harcoltak azért, hogy a tetemet visszakapják a kutya gazdái, de a vadásztársaságnál hiába érdeklődtek, nem kaptak érdemi válaszokat vagy segítséget.

Közben a rendőrség Schreiter elmondása szerint hivatalból nyomozást indított – feltehetően állatkínzás miatt –, így a hatóságokhoz futott be az a lakossági bejelentés is, hogy Szalkszentmártontól délre, a Dunában úszik egy nagy fekete kutya teteme.

Az állatvédőrség már korábban jelezte a rendőröknek, hogy a gazdától kapott adatok alapján segítenek majd az azonosításban, úgyhogy Szalkszentmártonban a rendőrök csónakba ültették őket, és 15 percnyi hajózás után együtt valóban megtalálták a kutya holttestét, mondta Schreiter. Ezután a csip segítségével azonosították, majd rendőrségi engedéllyel elvitték és elhamvasztatták a tetemet.

A kutya francia gazdája hamarosan Magyarországra utazik, hogy a hamvakat elvigye, és tanúskodjon az eljárásban. Schreiter hozzátette: az állatvédőrség szeretné, hogy természetkárosítás miatt is felelősségre vonják a vadászokat.

Kérdéseinket feltettük a rendőrségnek arról, hogy valóban nyomoznak-e, ha igen, akkor milyen gyanúval, illetve kihallgattak-e már valakit tanúként vagy gyanúsítottként. A rendőrség annyit közölt, hogy

válaszadásunkig nem érkezett feljelentés az ügyben. A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya az ügy tisztázása érdekében 2016. szeptember 6-án hivatalból nyomozást indított.

Keressük a vadásztársaságot is, egyelőre nem értünk el nyilatkozót.