Már harmincheten száműzték saját magukat a kaszinókból

2016.09.08. 15:38
Ennyien éltek az önkorlátozás lehetőségével. Lottóra és tippmixre mégsem vezetik be a szabályozást.

Egy, a "felelős játékszervezés" szabályairól szóló 2015-ös kormányrendelet ad lehetőséget a "sérülékeny személyek szerencsejátékhoz való hozzáférésének" korlátozására: ebben van benne egy olyan lehetőség, hogy bizonyos szerencsejáték-fajtákra, például a játékkaszinóra, az online kaszinóra vagy a kártyatermi kártyázásra vonatkozóan önkorlátozó nyilatkozatot lehet tenni.

Így aki írásos nyilatkozatot tesz, eléri, hogy 1, 3 vagy 5 évig akkor se hagyják játszani, ha később már ő maga követelné, mivel a neve bekerül a játékosvédelmi nyilvántartásba, amihez hozzáférnek a szervezők, akik a játékra jelentkező ügyfél azonosításakor kötelesek ellenőrizni, nincs-e ilyen korlátozás alatt az illető.

Ikotity István LMP-s képviselő most Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez és ötletgazdához fordult, hogy megtudja, hányan éltek eddig az önkorlátozás lehetőségével. A minisztérium válaszából kiderül: 2016. január 1. és augusztus 15. között 37 személy vezetett be érvényes nyilatkozatot a játékosvédelmi nyilvántartásba, így ők már nem léphetnek be a játékkaszinókba és a kártyatermekbe.

A válaszból az is kiderül, az egyes kaszinókra vonatkozóan is lehet hasonló nyilatkozattal élni: ezek alapján 8 kaszinó összesen 2477 alkalommal tagadta meg a játszani kívánók belépését, azaz ennyi olyan eset volt, amikor valaki hiába száműzte magát önkéntesen, mégis meggondolta magát, illetve meggondolta volna magát, ha engedték volna neki.

Korábban úgy volt, hogy hamarosan ugyanilyen lehetőséget vezetnének be a sorsolásos játékok és a távszerencsejátéknak nem minősülő fogadások, vagyis tipikusan például az ötöslottó és a tippmix esetében is. A bevezetés dátuma korábban már csúszott egy évet, a minisztérium most viszont azt írta az LMP-s képviselőnek: a törvény 2016. augusztus 31-i módosítása értelmében nem fogják kibővíteni az önkorlátozás lehetőségét. "Ehhez ugyanis a többmilliós játékosi kör személyazonosítására lenne szükség, amely kizárólag a játékosok és a szervezők adminisztratív terheinek indokolatlan növelése mellett lenne biztosítható."