Csempésznek nézték Ferihegyen a tandíjat hozó iráni fogorvost

2016.09.09. 10:37

475 ezer forintos pénzbüntetést kapott egy iráni férfi, aki készpénzben hozta Magyarországra két Pécsen tanuló gyereke tandíját, írja a Bama. A fogorvos gyermekei szintén fogorvosnak tanulnak Pécsen, és Teheránból hozta el azt a több millió forintot, amibe az egyetemi képzés kerül.

Ferihegyen a leszállásnál a zöld folyosót választotta, és amikor a vagyonőr kikérdezte, bevallotta, hogy 10 ezer euró (nagyjából 3 millió forint) van nála, de a poggyászában további 6 ezer dollárt (több mint másfél millió forint) is találtak. Saját bevallása szerint hiába említette mindkét összeget, a vámosok hajthatatlanok voltak, alsónadrágra vetkőztették, sokáig tolmácsot sem kapott és szóbeli nyilatkozatot kértek tőle. Az iráni férfivel 475 ezer forint közigazgatási bírságot fizettettek ki, pedig ügyvédje szerint már abban hibáztak a pénzügyőrök, hogy a teljes összegre szabták ki a bírságot, nem pedig a 10 ezer euró feletti összegre.

A NAV szerint rendesen tájékoztatják az utasokat arról, hogy 10 ezer euró felett írásbeli nyilatkozatot kell tenni, erre 15 nyelven, köztük perzsául is felhívják a figyelmet. Ha a kötelezettségét elmulasztja vagy hibásan tölti ki, akkor a nála lévő pénzösszeg 10-60 százalékának megfelelő összegre büntethetik.

Eddig 283 iráni hallgató tanult a PTE orvosi karán, és a pénz szállítására azért van szükség, mert

az Irán elleni nemzetközi szankciók miatt nem lehet az Unió területére banki átutalással vagy pénzküldő szolgálattal pénzt eljuttatni.

A mintegy 3000 Magyarországon tanuló iráni diák így kénytelen maga utazgatni például a tandíjjal, vagy a szüleik vállalják a 24 órás repülést, ahogy ez történt a mostani eseteben is.

A férfi méltatlannak és megalázónak írta le a teljes reptéri intézkedést, és jogi lépések mellett azt fontolgatja, hogy gyermekei más iskolát keressenek.