A Fidesz is megszavazta: Mengyi Rolandnak ügyészség elé kell mennie

2016.09.12. 16:22

A parlament 167 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül felfüggesztette Mengyi Roland fideszes képviselő mentelmi jogát. 

Polt Péter legfőbb ügyész vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette, valamint bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte a kormánypárti politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

A Voldemortként elhíresült Mengyi Roland maga is ezt kérte annak érdekében, hogy tisztázhassa magát. A délelőtti mentelmi bizottsági ülésen Mengyi azt mondta: nem igaz az átiratban szereplő tényállás. A döntés most azt jelenti, hogy Mengyit kihallgathatja az ügyészség.

A kormány nem áll helyt Voldemortért

Mengyi Rolandról augusztus elején a 168 Óra írta meg rendőrségi iratokra és lehallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva, hogy 100 milliós uniós támogatás lenyúlási tervének volt részese. Szociális szövetkezetek szerettek volna tavaly uniós pénzre pályázni, és az ügyben eddig meggyanúsított szereplők szerint Mengyi a megnyert pénz először 50, aztán már 90 százaléka fejében segített volna nekik, hogy kifejezetten rájuk írjanak ki egy 500 milliós pályázatot.

A  lehallgatási jegyzőkönyvek szerint  Mengyi ezenkívül 10 millió forint "alkotmányos költségnek" hívott kenőpénzt is kért, és közben végig "Voldemort nagyúrnak" szólíttatta magát. A tízmillióból ötmilliót át is vett, de azt később, a terv meghiúsulása után visszafizette.

Mengyi Roland megerősítette: azt kérte a testülettől, hogy függesszék fel mentelmi jogát, ezzel tegyék lehetővé, hogy tisztázza magát. Arra a kérdésre, hogy fideszes párttársai és Orbán Viktor nem mondták-e, hogy kiállnak mellette, Mengyi Roland úgy válaszolt: "Ez nem került így szóba, vagy legalábbis nekem ezt nem mondta senki". Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter legutóbb azt mondta: a képviselőnek magáért kell helyt állnia, a kormány nem áll helyt érte.