A török külügyminiszter gépén utazott Szijjártó Strasbourgba

2016.09.12. 08:37

A török külügyminiszter, Mevlüt Cavusoglu repülőgépén utazott Szijjártó Péter múlt hét szerdán Strasbourgba, ahol egyebek mellett arról beszélt, hogy „Európa biztonsága ma Törökország stabilitásával kezdődik, ezért aki az utóbbit támadja, az gyakorlatilag a kontinens biztonságát ássa alá”. Az Index értesülését Menczer Tamás, Szijjártó szóvivője is megerősítette. Strasbourgban a magyar külügy első embere az Európa Tanács miniszteri bizottságának ülésén vett részt.

Menczer az Index kérdésére elmondta, Szijjártó Péter azért a török külügyminiszter repülőgépével utazott, mert mindketten a szlovéniai Bledből indultak, ahol a Bledi Stratégiai Fórumon tartottak előadást, és ahol a magyar külügyminiszternek kétoldalú találkozója volt a szlovén, a lett, a román kollégájával, az EBESZ főtitkárával és a kanadai külügyi államtitkárral. Ráadásul Szijjártó a menetrend szerinti járattal nem tudott volna Strasbourgba menni – közölte Menczer.

Egyébként ez külügyminiszterek között teljesen szokványos dolog – hangsúlyozta a szóvivő. Közölte: Szijjártó Péter utazott már többször a szlovák és a lengyel külügyminiszter gépével, mint ahogy múltkor a bosnyák külügyminiszter a magyar különgéppel utazott.

Az Index úgy tudta, hogy a török külügyminiszter gépén nemcsak Szijjártó, de az azeri külügyminiszter is rajta volt, ezt azonban Menczer cáfolta. Valójában az azeri külügyminiszterrel Strasbourgban találkoztak és ültek össze egy hármas megbeszélésre – pontosította információnkat Menczer.

A török külügyminiszter egyébként baráti viszonyban van Szijjártóval – ezt a miniszter maga mondta el egy Indexnek adott interjújában. „Amikor a puccs történt, én pont Mongóliából jöttem haza. Ahogy leszálltunk, azonnal hívtam is. De nem azért, hogy hivatalosan megtudjam, mi van ott, hanem azért, hogy megkérdezzem, jól van-e. Nem vette fel. Küldtem neki sms-t, láttam, hogy nem iMessage-ként megy el, gondoltam, biztos ki van kapcsolva a telefonja. Aztán fél óra múlva visszahívott, hogy megvan, minden oké, de az ő rezidenciáját is megtámadták helikopterrel, elmesélt mindent. Azóta is beszéltünk párszor, meg sms-eztünk” – emlékezett vissza Szijjártó a törökországi puccs éjszakájára.