Orbán beletapos a gázba

2016.09.12. 08:33
Jelentős politikai beszéddel készül a hírek szerint Orbán Viktor a parlamenti nyitányra. A miniszterelnök ezzel még jobban megtolja a kormánypártok kvótaellenes kampányát, a politikai ősz ugyanis várhatóan a migrációról fog szólni a parlamenten belül és kívül is. Indul a parlament, indul a politikai szezon.

Délután egy órakor a miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik a parlament őszi ülésszaka. A beszéd, illetve a parlamenti ősz központi témáját nem nehéz megjósolni: a betelepítési kvóta és a migráció kérdése minden eddiginél hangsúlyosabb szerepet kap a kormány politikájában és kommunikációjában. A Fidesz országjárásba is kezd, amelyen több mint 200 kvótafórumot tart.

A kiszivárgott hírek szerint Orbán Viktor már a múlt heti Fidesz-frakcióülésen is a kvótaszavazás hatalmas tétéjéről beszélt, és a Magyar Idők szerint a miniszterelnök azt mondta: a kérdés, hogy Magyarország meg tudja-e védeni közösségeit, kultúráját, és meg tudja-e erősíteni biztonságát. A hétfői beszéde is feltehetően az egyre jobban dübörgő kormányzati kvótakampány része lesz.

Kötcsén nihilistának nevezte a brüsszelieket

Orbán Viktor szombaton a kötcsei pikniken szintén elsősorban a migrációs válságról, illetve az ezzel kapcsolatos brüsszeli politikáról beszélt. A kormányfő zárt ajtók mögött tartott előadást, de a Pesti Srácokat beengedték, és a lap a következőket emelte ki a beszédből.

  • A világban most zajló átrendeződésnek, így a migrációnak is súlyos következménye lesz Európára nézve. "Ebben a helyzetben, mi európaiak még azt sem döntöttünk el, hogy valójában mit akarunk" – utalt a brüsszeli politikára. "Nekünk nem a migránsokkal van problémánk, hanem a brüsszeliekkel".
  • "Amit ma az ellenfeleink képviselnek, annak semmi köze a nagy liberális elődök gondolataihoz, az puszta nihilizmus, és ez a nihilista szemlélet lopakodva rátelepedett a világ és az Európai Unió intézményeire. Ismert képviselői is vannak, úgy, mint Juncker, Verhofstadt és Schultz."
  • A kormányfő szerint ezt a csörtét akkor tudjuk megnyerni, ha először Franciaország, Olaszország, majd végül talán Németország is rátalál a közép-európaiak igazságára.
  • Arról is beszélt, hogy a hosszú kormányzás új problémákat teremt, hiszen a kommunistákkal már fölösleges viaskodni, amikor már azt sem tudjuk, melyik pártban vannak, és nagyítóval kell keresni a megmaradt zárványaikat. "Persze azért pontosan tudjuk, hogy olyanok ők, mint a Terminátor: néhány szétesett törmelékből is képesek újraéledni."
  • Az elmúlt hat év gyengeségének tartja, hogy nem maradt idő az emberek politikai gondolkodásának, divatos szóval a tudatiparnak a megújítására. Ezért szerinte a jövőben sokkal inkább oda kell figyelni az oktatásra és a szellemi tér felpezsdítésére.

Mengyi mentelmi jogát felfüggesztik

A kormányfő parlamenti felszólalása után természetesen a szokott koreográfia szerint folytatódik az ülés a többi napirend előtti felszólalással, interpellációkkal, kérdésekkel, azonnali kérdésekkel. Lesz azonban néhány nyár miatt feltorlódott teendő:

  • Két új képviselő tesz esküt. Az LMP-s Schiffer András lemondása miatt Hadházy Ákos, a jobbikos Novák Előd távozása miatt Pintér Tamás.
  • Két új frakcióvezető is debütál az új ülésszakban: Tóth Bertalan az MSZP-, Schmuck Erzsébet pedig az LMP-frakcióban.
  • Új tagot választ a parlament a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába. A Fidesz-frakció egyhangúlag támogatta Kardkovács Kolos jelölését. Kardkovács Kolos jogász, korábban dolgozott a nemzetgazdasági tárcánál és vezető tisztséget töltött be a jegybanknál és az MKB bankcsoportnál is.  
  • Felfüggesztik a képviselők Mengyi Roland mentelmi jogát. A Voldemortként elhíresült fideszes képviselő ellen két bűncselekmény is felmerült: bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, illetve befolyással üzérkedés. A Fidesz várhatóan kiadja a mentelmi jogát, Lázár János legalábbis erre fog szavazni.

Az előttünk álló közel négy hónapos parlamenti őszről egyelőre kevesebbet tudunk. Mivel a migrációs kérdés láthatóan meghatározza a kormánypártok politikáját, ezzel kapcsolatos törvényalkotási feladatok is lesznek a parlamentben. 

Van, amihez kétharmad kell

A kormány a 2016. évi őszi ülésszakra vonatkozó, még június 15-én kelt törvényalkotási programjában 54 jogszabály elfogadásával számolt. Ezek között olyan nagyobb horderejű javaslatok is szerepelnek, mint a közigazgatási bíráskodásról, a büntetőeljárásról, a polgári perrendtartásról, illetve például a Magyar Pszichológus Kamara létrehozásáról szóló tervezetek. 

A parlamentnek emellett van még egy fotos elmaradása: az Alkotmánybíróság elnökét is meg kellene választani. Sulyok Tamás április 22-e óta elnökhelyettesként látja eel az elnöki jogköröket, és az elnök személyében azóta sem tudott megállapodni a Fidesz-KDNP egy ellenzki párttal. Az új elnök megválasztásához ugyanis kétharmad kell.