22 civil szervezet kampányt indít az érvénytelen népszavazásért

2016.09.14. 13:39

„Vannak közöttünk, akik érvénytelenül fognak szavazni, míg mások bojkottálják a menekültellenes kényszernépszavazást” – írja MTI-hez eljuttatott közleményében a Társaság a Szabadságjogokért, amely 21 másik civil szervezettel együtt közösen azért kezd kampányba, hogy érvénytelenítsék az október 2-i népszavazást.

A szervezetek közös nyilatkozatukban azt írják, sem Magyarország, sem az EU jövőjét nem építi a referendum. Hangsúlyozzák, hogy a szavazólapra kerülő kérdés értelmetlen:

az EU-ban nem született olyan döntés és nem is tárgyalnak arról, hogy kötelező »betelepítési« kvótát írjanak elő; a referendum kérdésére adott válasznak ráadásul nincs konkrét jogi következménye.

A szervezetek szerint a népszavazás és az azt kísérő kampány célja a gyűlöletkeltés az Európába érkezett menedékkérők ellen. Úgy látják, hogy a valódi kérdés az, Magyarország képes lesz-e humánus közösséggé válni.

A nyilatkozatot a következő szervezetek írták alá: Artemisszió Alapítvány, Eleven Emlékmű, Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, Független Előadó-művészeti Szövetség, Gyerekesély Közhasznú Egyesület, Hálózat a Tanszabadságért, Hívatlanul Hálózat, Humán Platform Egyesület, Krétakör Alapítvány, Közélet Iskolája, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Magyarországi Európa Társaság, Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, Migration Aid, MigSzol, Oktatói Hálózat, Oltalom Karitatív Egyesület, Opera Közhasznú Kulturális Egyesület, Segítsünk együtt!, Szépírók Társasága, Társaság a Szabadságjogokért.

A kérdés október 2-án ez lesz: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Az Index kérésére a Závecz Research által készített közvélemény-kutatás eredményei alapján a részvételi arány az érvényességi küszöbön billeg. Egyelőre 41 százalék mondja azt, hogy biztosan elmegy szavazni, és azt is tudja, hogy melyik lehetőséget jelöli meg, miközben 53 százalék azt mondja, hogy részt vesz a népszavazáson, de még nem tudja, hogyan dönt.