Bosszúhadjáratról beszélnek a szexuális erőszakkal vádolt gyerekotthonban

2016.09.14. 11:33
Kizártnak tartják az Alföldi utcai befogadó otthonban, hogy bárki gyerekeket molesztált volna. Azt mondják, a szexuális erőszakról szóló vádak egy bosszúhadjárat eredményei, az otthonban dolgozó három férfira pedig az évtizedek alatt egyszer sem volt panasz. Ráadásul ez egy nyitott intézmény, ahol gyakran megfordulnak külsős önkéntesek, pszichológusok és jogászok is. A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz. Az Abcúg riportja.

A Bors múlt szerdán írta meg, hogy tizenöt fiatal jogvédők segítségével rendőrségi feljelentést tett az ügyben, és bár eleinte nem nevesítették az intézményt, néhány nap múlva több helyen is megjelent, hogy az Alföldi utcai otthonról van szó. A rendőrség kiskorú veszélyeztetése gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen, de vizsgálatot indított a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF), a kormányhivatal és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is. Bár az SZGYF nyilatkozattilalmat rendelt el, az intézmény néhány dolgozója név nélkül elmondta az Abcúgnak, miért tartják alaptalannak a vádakat.

Nemlétező jogvédő

A Fővárosi Gyermekvédelmi Központot júliusban keresték meg e-mailben azzal, hogy tudomásuk van-e az Alföldi utcai befogadó otthonban történt szexuális bántalmazásokról. A levélíró Németh Angélaként mutatkozott be, és egyszerre nevezte magát gyermekvédelmi főelőadónak, jogvédőnek, szabadúszó újságírónak, valamint bloggernek. Az interneten keresve ugyanakkor nem találni ilyen nevű gyermekvédelmi szakembert vagy olyan szerzőt, aki hasonló témákban publikálna.

Az e-mailben azt írta, ha nem kap válaszokat, azt a bűncselekmény beismerésének fogja venni, és szeptember 5-én a blogján nyilvánosságra fogja hozni a bizonyítékokat. Ilyen bejegyzés azóta nem került elő, a Bors viszont szeptember 7-én névtelen jogvédőkre és hozzátartozókra hivatkozva megírta az első hírt a témában. A lap azt írta, minden bizonyíték a birtokukban van, de ezeket nem hozták nyilvánosságra, és úgy tudjuk, a TEGYESZ-nek sem adták át, hiába kérték.

Információink szerint a levél az SZGYF-hez is eljutott, ahogy  a Gyermekvédelem Alföldi módra nevű Facebook-oldal is. Ide augusztus 29-én kezdték fel feltölteni egykori intézetis gyerekek névtelen panaszait. Egy lány például azt írta, az egyik nevelő kimenőt ígért cserébe, hogy “kedves lesz vele”, egy másik lakó pedig állítólag teherbe is esett. Összesen tizennégy hasonló facebookos csetbeszélgetés került fel, a legtöbben szexuális erőszakról számoltak be. Innen származnak a Borsban titkos vallomásként megjelent idézetek is. A befogadó otthonban a Facebook-oldal létrejöttekor belső vizsgálatot indítottak, amelynek hamarosan meglesz az eredménye.

Olyan ez, mint a Loch Ness-i szörny

Bár a levelekben konkrétan nem szerepel, ki kényszerítette a gyerekeket szexuális aktusra, a befogadó otthonban két férfi nevelő dolgozik, az egyikük körülbelül 20, a másikuk 15 éve. Rajtuk kívül egy férfi fejlesztőpedagógus van kapcsolatban a gyerekekkel, ő is évtizedek óta jár be az intézménybe.

Úgy tudjuk, az intézetben dolgozó gyermekjogi képviselőkhöz soha sem érkezett rájuk panasz. Ők azok a szakemberek, akik a befogadó otthonban tartanak fogadóórát állami gondozott gyerekek számára, a telefonszámuk és az e-mail címük pedig minden intézményben elérhető. Az Alföldi utcai gyerekek szoktak is reklamálni, például ha nem ízlik nekik az étel, vagy kényelmetlennek tartják a szobájukat. Az egyik gyermekjogi képviselő egyszer fel is hívta a vezetőség figyelmét, hogy tegyenek az otthonban uralkodó zsúfoltság ellen, komolyabb, bántalmazásra utaló panasz azonban egyszer sem hangzott el.

Az Alföldi utcai intézmény nem hagyományos gyerekotthon, hanem befogadó otthon, ahol a gyerekek nem végleges elhelyezésüket töltik. Emiatt mindennapos, hogy új gyerek érkezik egy csoportba. Ebbe az otthonba kerül az az évi 350 családjukból ideiglenesen kiemelt budapesti gyerek arra az időre, amíg a gyámhivatal és a TEGYESZ munkatársai eldöntik, visszakerülhetnek-e a családjukba, vagy véglegesen nevelésbe kell venni őket. Ha az utóbbi mellett döntenek, egy bizottság fix gondozási helyet keres számukra. Rajtuk kívül itt fordul meg az az évi hatszáz gyerek is, akiket nevelésbe vett valamelyik vidéki gyámhivatal, de Budapestre szöktek, ahol a rendőrség elfogta őket.

Mivel a gyerekek csak rövid időt töltenek itt, intézményi forrásaink szerint nem alakulhat ki olyan erős függőségi viszony, amely teret adhatna a szexuális erőszaknak. “Ez a legátláthatóbb intézménytípus” – mondta egy intézeti dolgozó. “Nemcsak azért, mert kevés időt töltenek itt, hanem azért is, mert a megszokott iskolájukba járnak, ahol lehetnek barátaik és olyan tanáraik, akikben megbízhatnak, és elmondhatják nekik, ha bántalmazzák őket. Amíg itt vannak, folyamatosan pszichológusok és más szakértők foglalkoznak velük, köztük gyermekorvos is” – mondta.

Intézményi forrásaink szerint garanciát jelent az is, hogy a nevelők állandó pszichológusi szupervízión vesznek részt, ahol eddig egyszer sem merült fel, hogy bárki pedofil lenne, vagy erőszakosan viselkedne a gyerekekkel, aki pedig egyszer is rossz hangnemben beszélt velük, az előbb-utóbb közös megegyezéssel távozott. Az otthonban önkéntes rendszer is működik, így külső személyek is rálátnak az ott levő viszonyokra.

Az intézmény vezetése mindezek miatt megbízik a három férfi kollégában, akik a vizsgálatok ideje alatt is a gyerekekkel dolgoznak. “Biztosak vagyunk az ártatlanságukban” – mondták forrásaink, akik szerint az igazgató az egyik megbeszélésen azt mondta: “Olyan ez, mint a Loch Ness-i szörny. Tudod, hogy nincs, de egyszer már készült róla egy fotó, amit nem tudsz kiverni a fejedből. Mi van, ha mégis létezik?”

Bosszúhadjárat lenne?

Csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában egy név nélkül nyilatkozó 16 éves lány arról beszélt, hogy amikor bekerült az otthonba, neki is felajánlották, hogy plusz pénzért cserébe feküdjön le nevelőkkel. Szerinte egyikük félreérthetetlen célzásokat tett rá, hogy ha otthagyná a barátja, szívesen “megvigasztalja”.

A lány azt mondta, azért került konfliktusba a gyámhivatallal, mert a barátja életkörülményei miatt nem engedték neki, hogy összeházasodjon vele, pedig nála érezné magát biztonságos és szerető közegben. Forrásaink szerint a lány barátja áll a szexuális erőszakról szóló vádak mögött, ő írhatta a névtelen panaszokat, és ő küldhette a Németh Angéla néven aláírt levelet is, erre azonban egyelőre nincs bizonyíték.

A dolgozók nagy része most azzal van elfoglalva, hogy teljesítse a különböző ellenőrző szervek kéréseit: a kormányhivatal a törvényes működést, az SZGYF pedig a gyerekotthon mindennapjait vizsgálja át, vagyis hogy milyen foglalkozásokat tartanak, megfelelő-e a szupervízió, és milyen képzéseket kínálnak a dolgozók részére. Utóbbiak közé tartozik az az intézmény által akkreditált továbbképzés is, ahol a szexuális abúzust szenvedett gyerekek megfelelő kezeléséről tanulhatnak.

Az intézményben abban reménykednek, hogy a rendőrségi nyomozás megmutatja, alaptalanok a vádak.